krpan in druščina postani član

Naslov teme: Mojstrski izpit

840  02.03.2020 - 08:24h / Ostalo / Avtor: vrtnica / 262 / 1

Mogoče kdo ve. Naredili bomo prenos s.p. na prevzemnika (sina). Sin je ekonomski tehnik, pri s.p. zaposlen kot računovodja. S.p. opravlja obrtno dejavnost. Ali potrebuje sin mojstrski izpit, če želi prevzeti s.p.? S.p ima 6 zaposlenih. Hvala za odgovor!

Mirko - 02.03.2020 - 09:19

Na Obrtni zbornici  preverite kaj potrebuje za pridobitev obrtnega dovoljenja.

Obrtna dovoljenja

Obrtno dovoljenje je dokazilo o izpolnjevanju pogojev za opravljanje določenih dejavnosti. Pravico do opravljanja obrtne dejavnosti, za katero je potrebna ustrezna poklicna usposobljenost se pridobi na podlagi obrtnega dovoljenja in vpisa v obrtni register.

Obrtna dejavnost je tista dejavnost, ki se opravlja v skladu z določili 5. člena Obrtnega zakona. Zanjo veljajo naslednje značilnosti:

- da gre za proizvodno ali storitveno dejavnost, na podlagi individualnih naročil, da se opravlja proizvodnja le v majhnih serijah ter da serijska proizvodnja ne obsega pretežnega dela dejavnosti,

- da se uporabljajo stroji, orodja in tehnične naprave, ki so primerne za opravljanje dejavnosti  po predhodni alinei in da nimajo značilnosti tekočih trakov ali avtomatiziranega delovnerga procesa,

- da je osebni angažma v proizvodnji, izvajanju storitev ali pri vodenju podjetja prevladujoč,
- da se opravlja trajno.

V Uredbi o  obrtnih dejavnostih  (Uradni list RS, št. 63/13) ) so v 3. členu  določene obrtne dejavnosti in ustrezne poklicne usposobljenosti, za katere je treba pridobiti obrtno dovoljenje. 

Pogoj za pridobitev obrtnega zakona je opredeljen v 9. členu Obrtnega zakona

srednja poklicna izobrazba ustrezne smeri, ali
srednja strokovna izobrazba ustrezne smeri, ali
ustrezen mojstrski naziv, ali
ustrezna nacionalna poklicna kvalifikacija, ali
višja strokovna izobrazba ustrezne smeri, ali
visoka strokovna izobrazba ustrezne smeri.

Obrtno dovoljenje pa lahko pridobi tudi oseba, ki izpolnjuje pogoje na podlagi 2. odstavka 9. člena Obrtnega zakona.

Obrtno dovoljenje pridobi

samostojni podjetnik posameznik
gospodarska družba ( družba z omejeno odgovornostjo, družba z neomejeno odgovornostjo, komanditna  

             družba in delniška družba)

obrtna zadruga, če izpolnjuje pogoje po obrtnem zakonu

SPREMEMBA PODATKOV, ODJAVA

Če se spremenijo podatki, ki jih vsebujeta odločba o obrtnem dovoljenju ali reprezentativno obrtno dovoljenje (sprememba sedeža firme, naziva firme, dejavnosti, nosilca dejavnosti,..) mora imetnik obrtnega dovoljenja v 15 dneh vložiti vlogo za spremembo podatkov in sicer na tisti OOZ, kjer ima sedež svoje firme. V kolikor spremeni sedež podjetja in spada v drugo OOZ, vloži stranka vlogo za spremembo podatkov na OOZ, v kateri je novi sedež podjetja.

V primeru prenehanja opravljanja dejavnosti, za katere je bilo izdano obrtno dovoljenje, se je fizična ali pravna oseba dolžna v roku 8 dni odjaviti iz obrtnega registra (2. odstavek 17. člena Obrtnega zakona). Dolžnost odjave iz obrtnega registra velja tudi v primeru pripojitve k drugi pravni osebi. Obrtnega dovoljenja namreč ni dovoljeno prenesti na drugo pravno ali fizično osebo.