krpan in druščina postani član

Naslov teme: Povezane osebe, druge dejavnosti

809  27.02.2020 - 10:08h / DDPO / Avtor: Anej / 92 / 2

Glede na to, da je navedeno, da se prihodki povezanih oseb pri normirancih lahko seštevajo, me zanima kako je v primeru, ko imata dva člana družine odprta vsak svoj s.p. z normiranimi stroški, vendar s povsem drugačno dejavnostjo?

jona - 27.02.2020 - 12:30

Iz Pojasnila FURS:
"Seštevanje prihodkov pri normirancih pa ne velja, če zavezanec dokaže, da glavni namen sheme poslovanja ni bil izpolnjevanje pogojev za ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov.
 
Furs navaja, da se pri tej presoji upošteva, ali shema poslovanja temelji na tehtnih ekonomskih razlogih ali pa je glavni namen njene vzpostavitve doseči ugodnejšo davčno obravnavo.
 
Velika verjetnost je, da bo seštevanje prihodkov pri normirancih veljalo, če gre za opravljanje istovrstne dejavnost med povezanimi osebami ali pa odvisnost zavezanca – normiranca od povezanega naročnika oziroma kupca. To se kaže tako, da normiranec pretežni del ali celotne prihodke ustvarja s poslovanjem s povezanimi osebami. Te pa davčno osnovo ugotavljajo z upoštevanjem dejanskih odhodkov."
Torej odvisno od vaše obrazložitve.
 

Anej - 27.02.2020 - 13:44

Hvala za obrazložitev. V kakšnem primeru oz. v katerem trenutku je pa potrebno dokazovanje?