krpan in druščina postani član

Naslov teme: dodatek za delovno dobo

807  27.02.2020 - 09:10h / Ostalo / Avtor: jameni / 148 / 4

Katera doba se šteje v delovno dobo, od katere se obračunava dodatek na delovno dobo? Imam en izpis pokojninske dobe za delavca, kjer je vmes tudi obvezno zavarovanje po 17. členu, pa ne vem ali moram to tudi šteti v obračun minulega dela ali ne.

Katja - 27.02.2020 - 12:16

NE.....pokojninska delovna doba ni enako kot delovna doba...

Katja - 27.02.2020 - 12:17

DELOVNA DOBA je doba, ki teče oz nastaja, ko ste v dejanskem delovnem razmerju na podlagi podpisane pogodbe o zaposlitvi. Delovna doba je pomembna za izplačevanje dodatka na delovno dobo, katero je delodajalec dolžan izplačevati. Višina dodatka se določi v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti oz. jo določi delodajalec sam, v kolikor ga ne zavezuje nobena kolektivna pogodba. Prav tako (lahko) pomembno vpliva na višino odmerjenega letnega dopusta.

ZAVAROVALNA DOBA je doba v kateri je bil delavec zavarovan in so bili zanj plačani prispevki. Zavarovalna doba teče v času, ko je posameznik zaposlen, je na starševskem ali porodniškem dopustu (četudi ni zaposlen), je upravičen do nadomestila za brezposelne, po novem tudi v času študentskega dela. Zavarovalna doba je tista doba, ki se upošteva, ko se delavec želi upokojiti (pri čemer ne pozabimo, da je pokojninska doba že nov termin, ki (lahko) zajema še nekaj malega več, kot zavarovalna doba)
 

Tanha - 28.02.2020 - 08:51

Kje pa  je iz obvestila, ki ga dobimo iz ZPIZ razvidna tudi delovna doba, od katere naj bi se obračunavalo minulo delo?
Na izpisu je:
- Pokojninska doba
- Druga zavarovalna doba
- Skupna pokojninska doba 

Že vnaprej hvala za pojasnilo.
 

Malinca - 28.02.2020 - 12:45

Seštejete vso aktivno delovno dobo, to je doba, ko si zaposlen ali si s.p..
Če piše CSD, zavod za zaposlovanje, ... to ni delovna doba