krpan in druščina postani član

Naslov teme: čas vožnej napotitev

767  25.02.2020 - 08:36h / Ostalo / Avtor: vozi / 90 / 3

Recimo da se čas, ko vozim osebno vozilo, na odrejeni službeni poti izven rednega delovnega časa šteje za efektivni delovni čas. Kaj pa isti dogodek, samo da ne gre za službeno pot ampak za npr. eno ali dvodnevno napotitev v tujino?

Je treba čas vožnje na napotitvi drugače obravnavati kot čas vožnje na službeni poti? 
Hvala

Uredništvo - 25.02.2020 - 10:03

Izpostavljeno sicer ni davčno vprašanje, je pa vsekakor vprašanje, ki je povedano z delom na področju davkov - glejte naslednje pojasnilo
http://www.superdavki.com/article/17246/ref_cat/45

= DA

prefa - 25.02.2020 - 12:30

Kje pa kaj piše, kako se obravnava čas vožnje pri napotitvi? Za službeno pot se čas vožnje vsaj za javno upravo priznava, no pa so uvedli nov pojem - napotitev, za katerega ni nobenih pojasnil in smo spet na nuli. 
Ali lahko rečemo, da se ure vožnje pri napotitvah (prva in zadnja vožnja, vmesne so itak prevoz na delo) ne izplačajo, se ne priznajo kot ure efektivnega dela, se štejejo celo za čas počitka, če se zgodi nesreča na tej poti se šteje, da ni nastala v službenem času in ni problemov z utrujenostjo in preseženimi urami/nadurami nad letno omejitvijo? Napotitve imamo samo kratke: 1 -5 dni.

B - 26.02.2020 - 10:25

Po moji oceni gre za efektivni delovni čas, na katerega se obračunavajo tudi drugi stroški( dnevnica i.t.d.). Ob tem se porajajo tudi druga vprašanja kot so poškodbe na cesti, razni zastoji, okvare vozila. Vse to je nujno obravnavati kot delovni čas. Imamo številne predpise, ki vrejajo ves balast, na ta dnevna vprašanja pa ne dajejo odgovora, razen Furs po prostem prevdarku.