krpan in druščina postani član

Naslov teme: Izdaja računa podjetju v ZDA (normiranec)

660  16.02.2020 - 14:23h / DDV / Avtor: Jože / 156 / 1

Pozdravljeni, sem atipični normiranec, opravljam pa storitve spletnega marketinga (ne spada v elektronsko storitev).

Skratka, zanima me kako lahko jaz izdam račun podjetju v Ameriko? Oni tam ne poznajo VAT številk, jaz pa naj bi na račun napisal VAT številko zavezanca za DDV.

Če sepravi VAT številke oni nimajo jih moram smatrati kot da niso zavezanec za DDV? V tem primeru bi po pravilih, kraj storitve postala Slovenija vendar jaz tu ne morem obračunati DDV-ja, ker sem normiranec. Katera klavzula se na račun napiše v tem primeru in kako naj račun pravilno izdam?

Lep pozdrav!

Uredništvo - 17.02.2020 - 10:05

Kraj opravljanja storitev je kraj, kjer ima davčni zavezanec, ki deluje kot tak, sedež dejavnosti - prvi odstavek 25. člena ZDDV-1. Glejte tudi 3. točko 18. člena Izvedbene uredbe 282/2011 glede določitve statusa prejemnika storitev.

Torej, v vašem primeru je načeloma kraj opravljanja storitev v ZDA. Račun izstavite skladno z določili 141. člena PZDDV (mali davčni zavezanec). DDV številke kupca ne morete navesti na računu, saj zakonodaja Unije ne določa plačnika DDV davčnega zavezanca, ki ima sedež v tretji državi. Pomembno je, da prejemnik storitev deluje kot davčni zavezanec, posledično se kraj opravljanja storitev opredeli na podlagi prvega odstavka 25. člena ZDDV-1 (tretja država).

PS: DDV timbilding - vse o dobavah, prenosih in pridobitvah blaga znotraj Unije:
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/timbilding/134/ddv-timbilding-2020-dobave-prenosi-in-pridobitve-blaga-znotraj-unije