krpan in druščina postani član

Naslov teme: Saldo nelogičen v eDavkih

544  08.02.2020 - 03:26h / Dohodnina / Avtor: Labsy / 1679 / 3

Pozdravljeni,
zanima me, ali je logika:
  negativen saldo = preplačilo ter
  pozitiven saldo = dolžan si

specifična samo za portal eDavkov, ali gre za nek računovodski nelogičen standard?

Namreč, jaz gledam takole:
Gre za mojo kartico, torej MOJO, kar nekako enakovredim z MOJIM računom na banki. Če je na moji kartici minus, pomeni, da jo moram dopolnit iz sredstev, ki jih imam nekje drugje, da pridem na nulo. Povsod velja, da če si v minusu, moraš dodat oz. doplačat, da izravnaš stanje.

A so samo eDavki na glavo postavljeni, ali je pač po celih računovodskih izkazih tako, da Saldo minus pomeni glih obratno, da je na kartici preveč?

Ana - 09.02.2020 - 09:57

Branje e-kartic je osnova,... mar ne,..

Simbi - 09.02.2020 - 10:11

za razmislek tole: 
e-kartica je aktivni konto države.

Je zdaj kaj bolj logično? Če še ni, vzemite učbenik za prvi letnik knjigovodstva, eno od prvi poglavij..

 

Labsy - 09.02.2020 - 11:03

Ana, hvala za odgovor, vendar je takšen, da bolje, da ga ne bi bilo. Iz njega ne izvem nič na zastavljeno vprašanje, izvem pa, da očitno radi zbadate in zafrkavate druge, ki znajo manj od vas.

Simbi, hvala za napotek, ja, če gledam z druge strani, da to ni MOJA eKartica, ampak eKartica DRŽAVE, potem pa postane smiselno, da je njihov minus = moj plus.
Predlagane knjige pa ne bom vzel v roke, ker mi je kot inženirju slabo in mi gre na kozlanje, kadar se moram spopasti z  - za moje pojme - popolnoma nečloveškimi in nenaravnimi izrazi, pojmi in relacijami iz sveta računovodstva. To pač ni zame, zato ste/so tu računovodje in naj tako ostane ;)