krpan in druščina postani član

Naslov teme: Pomoč pri davčno priznanem odpisu terjatev

511  06.02.2020 - 07:43h / DDPO / Avtor: Micka / 91 / 2

Pozdravljeni,
lepo bi prosila za vašo pomoč. Imam primer stranke, katera je pred cca. 10 leti poslovala s subjektom, ki je kasneje šel v stečaj. Stranka se je prijavila v stečajno maso, postopek se je vlekel, stranka pa je na stvar pozabila. Nakar sedaj ugotovi, da je bil leta 2017 postopek stečaja pravnomočno zaključen, nihče od upnikov pa ni bil poplačan. Lahko še vedno kaj naredimo za to, da bi bile terjatve davčno priznan odhodek? S takšnim primerom se srečujem prvič, zato ne vem.

IO - 06.02.2020 - 08:05

Vprašanje je ali je že prej  bila oblikovana slabitev dvomljivih terjatev.
Če je bila potem morate ugotoviti kako je bila ta slabitev davčno obravnavana.
Ugotoviti morate ali so izpolnjenio pogoji za odpis terjatve in ustrezno s tem preveriti kako je z davčno obravnavo teh spornih terjatev.
Težava je še vtem, če ne gre za zanemarljivi znesek boste morali pojasniti zakaj tega niste napravili že prej ko so bili pogoji za oblikovanje popravka vrednosti terjatev zaradi ugotovljenega zneska dvomljivih terjatev.
Načeloma je odpis teh terjatev lahko davčno priznan vendar morate preveriti če so vsi pogoji za to izpolnjeni.
Poglejte v določbe ZDDPO, pridobite dokazila,...., sklep poslovodstva ...

 

Micka - 06.02.2020 - 08:57

Najlepša hvala za odgovor. Kolikor sem uspela do sedaj preverit (ker nič od tega nisem delala jaz in gledam za toliko let nazaj), ni bilo do sedaj še nobene slabitve. Ne gre za tako zanemrljiv znesek. Stranka pravi, da se je na začetku za to zanimala, kasneje pa, ker se stečajni postopek nikamor ni premaknil, na to enostavno pozabila. Poleg tega ji davčni vidik obravnave slednjega ni bil poznan, tudi zato je do tega prišlo. Sedaj ima v rokah pravnomočni sklep sodišča o končanem postopku stečaja, dokazila, da se je leta nazaj prijavila v stečajno maso itd., ni pa prepričana, če ne bo z vsem tem več težav kot pa "dobička".