krpan in druščina postani član

Naslov teme: knjiženje amortizacije za znižanje rezultata

274  22.01.2020 - 10:26h / Ostalo / Avtor: anonimno / 99 / 7

Reuzltat za leto 2019 nam kaže previsok presežek. Slišala sem da je možno z amortizacijo rezultat malo znižati. Prosila bi za vašo pomoč in nasvete kak se takšna amortizacija knjiži.

Hvala v naprej za vse odgovore.

Lep pozdrav

Neža - 22.01.2020 - 12:42

Če ima podjetje osnovna sredstva ste amortizacijo že tako ali tako poknjižili . Da pa bi si jo izmislili, to pač ne gre. 
Ne vem, kaj ste to o amrortizaciji vi slišali, vendar ni tako kot je slišati.. Ali vi vodite poslovne knjige ??
Potem veste, da je ena izmed možnosti za znižanje davčne osnove prevrednotenje nepremičnin. Ampak, potem jih morate imeti tudi v svojih poslovnih knjigah...pa jih dati v cenitev in tako naprej... 
Ni vse samo tako simpl, baba  čula, baba rekla.... :) 
Jaz samo upam, da to sprašujete tako, iz radovednosti, ne zato, ker zaključujete bilanco. 
Ker pol se sprašujem, kam hudiča smo prišli. 
Pa brez zamere :)

Extra - 22.01.2020 - 12:46

:-) Neža, se strinjam z vami...
Pa še nekaj, amortizacijska stopnja osnovnih sredstev mora bit ne samo celo leto enaka, temveč je potrebno upoštevati tudi višino davčno priznane stopnje...

IO - 22.01.2020 - 13:07

Oh saj veste, da se marsikaj lahko poknjiži. Vendar je takšno razmišljanje poleg neznanja, slabega računovodenja in poslovedenja tudi miselnost za potrebno davčno utajevanje in prikrivanje dejanskega stanja. Prevečkrat tisti, ki vodijo računovodstvo takšnim kvazi podjetnikom podležejo željam le teh in tako postanejo soudeleženci pri davčnih utajah in drugih nepravilnostih.
Če tako razmišljate potem upam, da niste vi tisti, ki knjigovodite ali morda celo računovodite za takšno družbo ali podjetnika.

 

Extra - 22.01.2020 - 13:22

Oba odgovora sta zelo korektna in dobra. Upam, da bo avtor vprašanja vse navedeno upošteval... 

ALJA - 22.01.2020 - 15:57

Extra in Neža sta vam že odgovorila zelo pošteno, zelo milo glede na napisano. Pa vendar, svetujem vam, da preverite stopnje AM, ali so te res pravilne, glede na življenjsko dobo OS. Kako se obračunava AM za drobni inventar nad 500 EUR- mogoče je tam kakšna "rezerva". Morate pa za vsake take spremembe pridobiti sklep direktorja družbe ali lastnika s.p. In zadeve se v naslednjih letih ne smejo spreminjati. 

sonce - 22.01.2020 - 21:01

V praksi je vse mogoče. Sem dobila podjetnika, ki mi nikakor ni šlo nič skupaj pri osnovnih sredstvih. Bolj sem računala, manj mi je bilo jasno. In seveda vprašam preteklo računovodstvo, kakšne amortizacijske stopnje pa so imeli. In mi odgovorijo, da vsako leto drugačne. Pač odvisno  koliko so potrebovali. In še komentar zraven, da pa res preveč kompliciram.  Pa ni bil podjetnik nič kriv. Na koncu mislim, da nekateri res preveč kompliciramo.

lp

anonimno - 23.01.2020 - 10:27

hvala za vaše odgovore.LP