krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prenos dejavnosti

255  21.01.2020 - 12:58h / Ostalo / Avtor: PP / 71 / 2

Samostojni podjetnik je tik pred upokojitvijo. S.p. bo prenesel na sina. Ali je možno, da opravi prenos pred upokojitvijo, se potem pri sinu zaposli in gre čez nekaj časa na zavod za zaposlovanje, kjer do upokojitve prejema nadomestilo? Je to sploh mogoče?

aninah - 22.01.2020 - 06:05

Seveda je možno. Pred leti smo imeli podoben primer, je imel že vse pogoje za upokojitev. Ko je bil  prenos opravljen je pa na firmi še nekaj časa delal. Moj sicer ni šel na zavod. 
Sicer pa je najboljši naslov za to Zavod za zaposlovanje in si mora ta starejši gospod to sam malo preveriti in tudi preračunati. Tega vi ne morete v njegovem imenu narediti. 

B - 22.01.2020 - 10:14

51. čl. točka 4. Zakona o dogodnini ne omogoča take kombinacije prenosa dejavnosti bez davčnih učinkov. Prenos je možen zaradi upokojitve in ne zaposlitve pri prevzemniku. Po moji oceni je to možno vendar se za prenos sredstev šteje kot promet vezan na davčne obremenitve. V kolikor pa prenosnik izpolnjuje pogoje za upokojitev pa ne more uživati pravic na Zavodu za zaposlovanje. Torej vse željene kombinacije ne bo možno uresničiti.