krpan in druščina postani član

Naslov teme: plačilo DDV-ja

175  16.01.2020 - 08:29h / DDV / Avtor: Medo / 138 / 3

Postal sem zavezanec za DDV in moram oddati obrazec do 20.01.2020, imam obveznost. Zanima me do kdaj moram plačati ddv do 20.01. ali do 31.01.2020. In kje to kaj piše. Hvala.

poletje - 16.01.2020 - 08:48

ZDDV-1   - 77. člen govori o rokih za plačilo:
77. člen
(plačilo DDV v državni proračun)

(1)Davčni zavezanec mora plačati DDV v državni proračun najpozneje v roku, v katerem mora predložiti obračun DDV iz 88. člena tega zakona .

(2)Ne glede na prvi odstavek tega člena  mora davčni zavezanec v primerih iz tretjega odstavka 88. člena tega zakona (3. odstavek (88. člen: Predložitev obračuna DDV)(3) Davčni zavezanec, ki opravlja transakcije znotraj Unije, in je dolžan predložiti rekapitulacijsko poročilo iz 90. člena tega zakona, mora predložiti obračun DDV do 20. dne naslednjega meseca po poteku davčnega obdobja) plačati DDV najpozneje zadnji delovni dan naslednjega meseca po poteku davčnega obdobja, v primerih iz 88.a člena tega zakona  pa v 8 dneh po poteku roka za predložitev obračuna DDV.

poletje - 16.01.2020 - 08:49

ZDDV-1

88. člen
(predložitev obračuna DDV)

(1)Če ni s tem zakonom drugače določeno, mora davčni zavezanec obračun DDV predložiti davčnemu organu do zadnjega delovnega dne naslednjega meseca po poteku davčnega obdobja.

(2) Davčni zavezanec mora predložiti obračun DDV ne glede na to, ali je za davčno obdobje, za katero predloži obračun, dolžan plačati DDV.

(3) Davčni zavezanec, ki opravlja transakcije znotraj Unije, in je dolžan predložiti rekapitulacijsko poročilo iz 90. člena tega zakona , mora predložiti obračun DDV do 20. dne naslednjega meseca po poteku davčnega obdobja.

(4) V roku iz prvega odstavka tega člena  mora obračun DDV predložiti tudi:

a)    oseba, ki mora v skladu z 2. do 4. točko prvega odstavka , drugim in tretjim odstavkom 76. člena tega zakona  plačati DDV namesto davčnega zavezanca, ki nima sedeža v Sloveniji;

b)    pravna oseba, ki ni davčni zavezanec in mora plačati DDV za pridobitve blaga znotraj Unije iz točke 2. a) prvega odstavka 3. člena tega zakona ;

c)    oseba, ki je identificirana za namene DDV, in pridobi novo prevozno sredstvo znotraj Unije iz točke 2. b) prvega odstavka 3. člena tega zakona ;

d)    oseba, ki pridobi trošarinske izdelke znotraj Unije iz točke 2.c) prvega odstavka 3. člena tega zakona .

(5) V primeru prenehanja identifikacije za namene DDV je davčni zavezanec dolžan predložiti obračun DDV do zadnjega delovnega dne naslednjega meseca po poteku meseca, v katerem je prenehala identifikacija za namene DDV.

(6) Davčni zavezanec, ki mu preneha status podjetnika ali zasebnika z dnem začetka postopka osebnega stečaja, mora predložiti obračun DDV na način in v roku iz drugega stavka sedmega odstavka tega člena .

(7) Davčni zavezanec, nad katerim je bil začet postopek prisilne poravnave oziroma postopek likvidacije, mora predložiti obračun DDV davčnemu organu v 20 dneh po poteku davčnega obdobja. Davčni zavezanec, nad katerim je bil začet stečajni postopek, je dolžan predložiti obračun DDV davčnemu organu najpozneje v 60 dneh po poteku davčnega obdobja.

(8) Ob končanju postopka likvidacije oziroma stečajnega postopka mora davčni zavezanec predložiti obračun DDV na dan poteka davčnega obdobja.

(9) V primeru smrti davčnega zavezanca mora pooblaščenec za zastopanje ali pravni naslednik davčnega zavezanca ali skrbnik njegovega premoženja, kot je določen v skladu z zakonom, ki ureja davčni postopek, obračun DDV predložiti davčnemu organu v 60 dneh po smrti davčnega zavezanca.

(10) Davčni zavezanec, ki prvič predlaga obračun DDV, mora obračunu priložiti tudi seznam prejetih in izdanih računov, ki so bili podlaga za sestavo obračuna DDV.

(11) Davčni zavezanec mora obračun DDV predložiti v elektronski obliki.

poletje - 16.01.2020 - 08:55

Torej, če ste dolžni predložiti DDV-O obračun do 20. v mesecu zato, ker ste imeli dobave v EU in morate oddati tudi RP-O, potem ste glede na 2. odstavek 77. člena dolžni plačati DDV najpozneje zadnji delovni dan naslednjega meseca po poteku davčnega obdobja.
Tudi v primeru, če
ste se identificirali za DDV in morate prvih 12 mesecev oddajati mesečni obračun DDV, morate prav tako DDV plačati najpozneje zadnji delovni dan naslednjega meseca po poteku davčnega obdobja.