krpan in druščina postani član

Naslov teme: društvo - prenehanje in prenos na drugo društvo

3165  25.11.2019 - 14:20h / Ostalo / Avtor: petrina / 98 / 3

Društvo A je zaključilo s poslovanjem in pred zaključkom sklenilo, da vsa osnovna sredstva in denar .... prenese na društvo B. To so naredili brez naše (računovodstvo) vednosti. Da se tako lahko naredi, so rekli. Kako naj zdaj zaključimo poslovanje tega društva ... prenos iz društva A ... pred zaključnimi bilancami za zaprtje ali po tem? In kako "dobiti" vse te zadeve v društvo B? Gre za čisti denar na trr in osnovna sredstva. Pa davki? Nič mi ni jasno .... prosim za pomoč

ALJA - 25.11.2019 - 19:08

Najprej pridobite pogodbo o prenosu sredstev in glede na datum pogodbe in določila v pogodbi - to Vam je osnova za knjiženje v A, ki ga vodite. Če knjižite tudi B potem postopate enako.  Datume prekinitve A in ustanovitve B lahko pridobite na upravni enoti ali preverite na AJPES. Za knjiženje OS so določila v pogodbi, za knjiženje TRR morajo biti tudi izpiski. Če je društvo opravljalo nepridobitno dejavnost, potem so prihodki in odhodki izuzeti iz obdavčitve.

petrina - 27.11.2019 - 09:54

najlepša hvala. Jasno, da smo obvestilo o sklepu o prenehanju z dne v oktobru dobili v novembru. Kar se knjiženja tiče, ne bo težav. Prenos med trr bo pač sedaj. saj drugače ne gre. Bo tako ok?

ana - 26.11.2019 - 08:50

Malo poglejte še akt o ustanovitvi društva, ker praviloma mora tam pisati komu pripada premoženje društva ob ukinitvi.