krpan in druščina postani član

Naslov teme: Davčna obravnava

3087  18.11.2019 - 09:38h / Dohodnina / Avtor: jerque / 107 / 2

Torej, situacija je takšna. Kot fizična oseba imam nekaj delnic ene firme, ki ni registrirana v Sloveniji (če smo še natančnejši, s Slovenijo nima opraviti popolnoma nič) in kotira na ameriški borzi. Pred kratkim je firma sprejela in tudi že uresničila sklep o preimenovanju (ne, ne gre za prevzem, združitev ipd., temveč samo za preimenovanje), borzni "ticker" je ob tem ostal enak, zato pa se je spremenila tudi ISIN koda delnic. Borzni posrednik mi je de facto zamenjal delnice v razmerju 1:1, v izpiskih prometa pa je to prikazano, kot da sem kakor "stare" delnice prodal na borzi po takratni aktualni ceni, nato pa še isto minuto kupil enako količino "novih" po enaki ceni, s tem, da mi običajnih posredniških in drugih borznih provizij niso obračunali.

Sledi logično vprašanje, kaj vse to našteto pomeni za obdavčitev in obveznost prijavljanja v napovedi za letošnje leto (če kaj koristi, omenjenih delnic sicer doslej še nisem zavestno odsvojeval in zato tudi še ne popisoval prometa z njimi). Oz. če vprašam drugače, ali v tem primeru FURS prizna "nasledstvo" in s tem odlog davčne obveznposti ali pa se to obravnava kot dvoje različnih delnic? Morda še to, do zdaj edini vir o teh "transformacijah" so javne objave (press releases) na firminih podstraneh za odnose z investitorji, verjetno v kratkem sledi še kakšna formalna objava na SEC.

Že vnaprej hvala za odgovore.

Opa Zovalec - 18.11.2019 - 13:36

Glede na to, da davki pri nas mnogokrat nimajo povezave z ZKP, bo kvalificirani odgovor na to vprašnje zelo zanimiv. Brdavsi se včasih pohvalijo, da ne sledijo zgolj "črki zakona" ampak upoštevajo tudi okoliščine itd... Po črki zakona bi vam lahko "udarili" odsvojitev in obračunali davek na kapitalski dobiček, saj jih nič ne briga, kaj ste vi s kupnino naredili. Ampak denarnega toka pa ni bilo...

Torej - odkrito priznam, da nimam pojma, bom pa z velikim zanimanjem spremljal razplet.

B - 19.11.2019 - 08:18

Navajam iz primera iz prakse, da je Furs tovrstne kombinacije opredelil kot promet in obračunal davek na razlko v vrednodti ob nakupu in prodaji oz. prenosu. Posrednik bi to moral vedeti. Tako so nategnili tudi že marsikoga, saj nosi breme davka lastnik delnic, provizijo pa posredniki zaračunajo.