krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prevoz hlodovine in knjigovodske listine

3038  13.11.2019 - 12:59h / Ostalo / Avtor: bibi / 113 / 3

Ima kdo kaj izkušenj s knjigovodskimi listinami, ki jih mora imeti prevoznik pri prevozu hlodovine?

Eva - 14.11.2019 - 13:11

Ko je les naložen ter med prevozom mora prevoznik imeti pri sebi knjigovodsko listino, v katero lastnik lesa in pošiljatelj vpišeta osebno ime, naslov ali naslov firme, davčno številko in podatke prejemnika lesa, poleg tega je potrebno navesti naslov in davčno številko prevoznika, vrsto in registrsko številko vozila, ki prevaža les ter kraj in datum nakladanja in razkladanja, vrsto in količino gozdnih lesnih sortimentov in zaporedno številko knjigovodske listine. Vzorec knjigovodske listine se lahko dobi na internetni strani Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, na oddelku gozdarstvo in jo morajo lastnik, pošiljatelj, prevoznik in prejemnik hraniti vsaj pet let od prevoza lesa.

Po domače, prevoznik običajno od prevzemalca lesa dobi odkupni blok/dobavnico z vsemi zahtevanimi podatki. Če pa je prevoznik hkrati tudi prevzemalec, mora to izpolniti sam. 

bibi - 15.11.2019 - 09:07

To mi je sicer jasno. Zanima me nekaj drugega. Podjetje odkupuje les večinoma od kmetov, z večino posluje že kar nekaj let. Podjetje tako pošlje prevoznika, ki gre sam po hlodovino, jo naloži, pripelje v podjetje, kjer jo kupec prevzame. Kupec potem napiše odkupni blok in ga pošlje prodajalcu oz. kmetu. Kdo napiše knjigovodsko listino v tem primeru in kako je s podatki (npr. količina lesa se lahko samo približno oceni, kupec se lahko podpiše naknadno)?

Eva - 15.11.2019 - 11:45

Če nima dokumenta, je v prekršku.
Torej mora v vsakem primeru izpolniti vsaj začasni dokument - podatke o kmetu, svoje podatke in podatke o kupcu. Količino lahko oceni (npr. 30 m3 hlodovina smreka). Kmet pa bo potem od kupca dobil nov, pravilno izpolnjen odkupni blok, ko bo prevzemalec točno premeril hlode in jih klasificiral. Začasni dokument je podlaga za izpolnitev odkupnega bloka (na njem so podatki o času prevzema, kraju prevzema, prevozniku).