krpan in druščina postani član

Naslov teme: Poslovni prostor - da ali ne

3022  12.11.2019 - 10:27h / Ostalo / Avtor: Derbi / 212 / 7

Ker bom odprl s.p. in potrebujem poslovni prostor - delavnico, (uredil sem jo že prej za svoj hobi), za katero bom sedaj pred odprtjem s.p. moral pridobiti uporabno dovoljenje, me zanima ali bi moral narediti potem še uradno cenitev in zavesti ta prostor v poslovne knjige, obračunavati amortizacijo ali ni potrebno, v kolikor ne bom izkazoval nobenih stroškov povezanih z njo? Kaj je smiselno oz. je to potrebno?

Alja - 13.11.2019 - 05:19

Kot s.p. bi morali narediti tocno tako kot ste napisali, saj najemnine za delavnico sami sebi (ker je ista dav.st.) ne morete izplacati.

B - 13.11.2019 - 09:32

Pridobite uporabno dovoljenje. Delavnica naj ostane v zasebni lasti, izdate pa odločitev, da vse stroške  v zvezi z delavnico nosi s.p. Torej amortizacije ne boste obračunavali. Ob morebitni prodaji pa ne bo problemov.

Extra - 14.11.2019 - 08:58

B, pa ste prepričani, da v kolikor delavnice nima zavedene v knjigah, da lahko uveljavlja vse stroške povezane z njo..?
 

Mira - 14.11.2019 - 12:23

A se ta pogovor lahko naveže na prenos stvarnega premoženja med opravljanjem dejavnosti iz gospodinjstva v družbo? - Pripoznavanje npr. stroja ali nepremičnine - brezplačna pridobitev po ustanovitvi. Če sem prav razumela potem je delavnica, ki je prenešena iz gospodinjstva v družbo last družbe in ne več fizične osebe? Nanašajoč se na odgovor od B.

Extra - 14.11.2019 - 13:07

Tako je. Vendar po moje Mira, če poslovnega prostora ni nikjer v knjigah, ne moreš kar tako uveljavljati stroškov povezanih z njim in po vrhu še odbijati DDV-ja... Drugo je, če je lastnik prostora nekdo drug, pa se v najemni pogodbi določi, kaj vse krije najemojemalec.

B - 18.11.2019 - 13:28

Naj še enkrat komentiram glede stroškov in poslovnega prostora. Tudi iz dnevne prakse izhaja, da naprimer knjikovodja opravlja dejavnost v lastni hiši in del stroškov knjiži kot strošek dejavnosti. Do sedaj ta praksa ni bila sporna. Prav tako je z drugimi poslovnimi prostori, ki jih podjetnik uporablja in je povsem normalno, da gredo stroški poslovnih prostorov v stroške dejavnosti saj sicer podjetnik nebi mogel opravljati dejavnosti. Torej poslovni prostor ni nujno v poslovnig knjigah kot OS. Tudi sam imam tak primer pa v 20 letih ni bilo težav.

Extra - 19.11.2019 - 07:56

Pri problemu Derbi gre za delavnico. Tukaj je zagotovo potrebno imeti najprej uporabno dovoljenje. Z vsem kar ste napisali B, se strinjam, vendar v praksi je drugače, če se držimo zakona. Ne poznam nobene knjigovodje, računovodje, ki vodi knjige doma v dnevi sobi ali kabinetu, skratka nima "uradnega poslovnega prostora" in bi uveljavlajala npr. stroške elektrike, nabavo luči, menjavo žarnic, itd... Včasih se je stroške razmejevalo, in se je vse knjižilo kot potrebno za opravljanje dejavnosti.
Pripenjam eno razlago:

VLAGANJA V OPREDMETENA OSNOVNA SREDSTVA, KI JIH PODJETNIK NE IZKAZUJE V POSLOVNIH KNJIGAH

Pojasnilo DURS, št. 4212-4452/2011, 12. 1. 2012

Če samostojni podjetnik poslovnega prostora, ki ga ima v lasti in ga uporablja za opravljanje dejavnosti, ne prenese iz svojega gospodinjstva (tj. iz privatne sfere) v podjetje (tj. v poslovno sfero), stroški vlaganj v poslovni prostor ne predstavljajo vlaganj v podjetje podjetnika, temveč predstavljajo financiranje njegovega gospodinjstva. Stroški, ki se nanašajo na financiranje podjetnikovega gospodinjstva pa so stroški, ki imajo značaj privatnosti (zasebnosti), zato se davčno ne priznajo kot odhodki. Za davčno nepriznane odhodke štejejo tudi vsi ostali stroški, ki se nanašajo na poslovni prostor (tj. stroški električne energije, ogrevanja, telefona, beljenja), saj gre za stroške, ki nastajajo pri uporabi sredstva, ki je v privatni (zasebni) sferi podjetnika. ...