krpan in druščina postani član

Naslov teme: nepravi tristranski posel - enostavno ne razumem

2870  24.10.2019 - 14:39h / DDV / Avtor: Tina / 279 / 6

KLjub temu da sem preblala veliko literature; od DDV poznavalca, do konkurečnih portalov oz literature , ne vem če prav razumem nepravi tristranki posel  oz sem pomešala hruške in jabolka oz. kakšen dokument ( še )  rabim, da se na FURS kaj ne zakomplicira.
- hrkati  sem v dilemi, če bi se moral SLO DZ  . v drugi državi identif. za namene DDV ,  
- v kateri državi naj preide oz mora preiti  pravica do razpolaganja z blagom  (ali rabim kako izjavo , pogodbo ) oz kateri dobavi se pripiše prevoz ( tega ne razumem)
- imam sledeči primer oz papirje udeležence , (če mi še kak fali oz je dobro da bi ga imela )  .
SLO  DZ z ID št. kupi blago od IRSKEGA DZ z  ID ŠT.  Končni kupec je BIH z ID ŠT.. Blago gre direkt iz irske v BIH. torej nepravi tristranski posel, ker niso vsi iz EU. Imam :
-račun od IRCA do SLOVENCA ( ne gre v DDV evid - imam prav ?) in NE naredim samoobdavčitve ?
-račun od SLO do BIH brez DDV  ( gre v DDVO pod 11 ) in NE gre v RP-O - imam prav ? kakšna je pravilna  klavzula ??? 146 / b direktive ?
-imam CMR , kjer je  pošiljatelj IREC, prejemnik BIH
-  imam ECL kjer je  izvoznik SLOV oz. pošiljatelj in prejemnmik BIH.
- IZJAVO v  wordu od SLOVENCA, da je IREC orgniziral prevoz iz  IRSKE v BIH
rada bi, da ta posel spravim čez DDV PRAVILNO.

KAJ PA intrastat , se NE poroča , če  prav vem .
Hvaležna že v naprej za vsako izkušnjo / odgovor. lep popoldan .

Uredništvo - 25.10.2019 - 07:38

Menimo, da je načeloma vse ok.

Berite 82. člena PZDDV:
(1) [...] "Kot izvoz po a) točki prvega odstavka 52. člena ZDDV-1 se šteje tudi dobava blaga, ki se odpošlje ali odpelje iz Unije iz druge države članice."
(2) Davčni zavezanec dokazuje, da je bila opravljena izvozna dobava (izvoz) z dokazilom, iz katerega je razvidno, da je sam ali druga oseba za njegov račun blago iznesla iz carinskega območja Unije.

Irec bi vam moral obračunati irski DDV, seveda vi v tem primeru ne delate samoobdavčitve. Nato opravite na ozemlju Irske dobavo blaga, ki je oproščena plačila DDV (izvoz blaga iz Unije - opomba: PZDDV tukaj prav tako pravi, da je slednje oproščeno plačila DDV v Sloveniji, vendar to je malo skregano, pa vendar ...). Za vračilo irskega DDV pa obstajata dve možnosti (ali se morate identificirati za namene DDV na Irskem in nabavo ter dobavo poročati v irski DDV-O, ali pa ne obstaja obveznost identifikacije na Irskem in preprosto zahtevate vračilo irskega DDV preko e-Davkov. Seveda, če je bil obračunan irski DDV.

Priporočamo, da pridete na seminar DDV SPREMEMBE od 1.1.2020 naprej:
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/131/spremembe-zddv-1-od-01012020-naprej

Tina - 25.10.2019 - 08:09

Hvala uredništvo,  za ažurno info.
sem v dilemi zdaj , če za nazaj spreminjat papirje, ker se včasih ne da nič zmenit z tujji oz se ne da hiro zmenit  oz se mi zdi , da tako kot smo naredili (mi) v gornjem primeru dela večina slov DZ   v praksi ? ali se motim. oz vem da je odvisno tudi od posamezne  države  članice EU,  a kot sem jaz gledala , mislim,da se nam  ni potrebno registrirati na irskem.

V najslabšem primeru, da pustim tako kot je in da je "načeloma ok ", so posledice ..

tina - 25.10.2019 - 09:03

Imeli smo precej nepravih tristranskih poslov. (izvoz iz EU).
Vednos mo ravnali, kot ste napisali vi - samo sledili smo blagu. Dobavitelj  HU zavezanec, kupec SLO zavezanec, končni prejemnik blaga v BIH, Črni gori, Srbiji.
Prejeli smo račun HU (brez samoobdavčitve), izdali račun končnemu kupci in priložili računu CMR kot dokazilo izvozu blaga iz EU.
Imeli smo tudi FURS inšpekcijo, pa je bilo vse O.K.
 SLO  se ni registriral na Madžarskem

Tina - 25.10.2019 - 10:30

hvala tina ,,, poročali - v davčne evidence-  ste pa tako kot predvidevam v prvotnem vprašanju ?

Mat - 25.10.2019 - 13:38

Kot tina navaja,  sami imamo letno 100 in več takih poslov , in redne kontrole Fursa in je vedno to brez pripomb opcije sta vedno dve : 

1.) Ta od katerega vi kupite npr HU, izvozno ocarini blago , vam pošlje račun brez HU ddv klavzula izvoz iz EU,  za vas je potem to na vhodu promet na 3 trgih izven EU, ne gre v DDV knjige in na izhodu enako. 

2.) Ta od katerega vi kupite npr HU proda blago vam in prikaže interkomunitarno prodajo, jasno njihov račun brez DDV, vi žal ne smete narediti samoobdavčitve, ker SLO zakonodaja za interkom nabavo zahteva, da blago pride v Slo ( tako neumno imamo samo mi inm še 2 države) , torej za vas je na vhodu to promet na 3 trgih, na izhodu, pa ste vi izvozniki direktno iz HU, imate carinsko deklaracijo in na izhodu poročate, da gre za IZVOZ in gre ta del v knjige za DDV.  Žal gre za anomalije v zakonu, smo že sami to predebatirali več krat z Fursom , vendar ni popravka zakona, ki bi določal, da je intterkom nabava vedno, ko ja kupimo v EU, ne glede na to ali pride ali ne v SLO...   in ja tako se promet izgublja znotraj EU, pa vse naredimo 100% pravilno !

Tina - 30.10.2019 - 09:03

Mat tudi vam hvala za izkušnje , ste mi vsi veliko pomagali.  Pač ko privič delaš in bereš , ....