krpan in druščina postani član

Naslov teme: darilo zaposlencu, 5.odst 39čl zdoh2 - davčno priznano

2838  22.10.2019 - 07:42h / DDPO / Avtor: preska / 155 / 2

Dobro jutro,

Študiram darila, zaposlenim - enkrat letno, do vrednosti 15 EUR in presojam, davčno priznan odhodek ali ne.

Obdavčena takšna boniteta ni, ker je manjša vrednost in se ne zagotavlja redno - zagotovi se le enkrat letno. (39 člen ZDOH2)

Davčno priznan odhodek bi to bil, če bi bilo obdavčeno. Obdavčeno ni. Enako kot dedek mraz (4. odstavek 39 ZDoh2).

Ne razumem pa, zakaj Dedek mraz pa je davčno priznan odhodek.

A mi lahko kdo pomaga pri razmišljanju? Vnaprej hvala.

Eva - 23.10.2019 - 07:54

Se pridružujem razmišljanju in kar priznam, da imam tudi sama težave.

Dedek Mraz je očitno izjema, ki si jo je domislila država... po moje je davčno priznan odhodek zato, ker ni dan zaposlenim. Otroci zaposlenih so za državo očitno "bodoči poslovni partnerji".

Ali imam prav... vse, kar se da zaposlenim, je davčno nepriznano? Za darila manjše vrednosti ni treba obračunati bonitete. Kaj pa novoletna večerja... včasih pride več kot 15 eur na zaposlenega, ampak je dana vsem zaposlenim in ni možno določiti, kdo je popil in pojedel več in kdo manj? Običajno je poskrbljeno tudi za prevoz, čeprav ni rečeno, da se z avtobusom/kombijem vrnejo isti, kot se peljejo na večerjo - torej tudi za prevoz ni možno natančno opredeliti, kdo ga je koristil. Poleg tega zaposleni v decembru dobijo novoletno darilo (pod 15 eur). Ali se za neobračun bonitete šteje le darilo ali bi morali temu znesku prišteti še "nedefinirane" stroške večerje?

Kaj pa odbitek DDV za darila do 20 eur? Ali velja samo za darila poslovnim partnerjem ali tudi za darila zaposlenim?

Eh, več razmišljam, bolj se zadeva zapleta :(
 

S. - 23.10.2019 - 11:40

Kar je v zvezi z darili, pogostitvami ipd. za zaposlene, kjer je dana možnost vsem zaposlenim pod enakimi pogoji,  pri nas ne odbijamo ddv, izvzamemo odhodek iz DDPO kot davčno nepriznan, ne obračunamo nobenih bonitet. Seveda pa v naših primerih ne gre za kakšne večje vrednosti in da bi bila boniteta dana le redkim zaposlenim, temveč imajo možnost vsi zaposleni. Ker je skupna vrednost na zaposlenega nekoliko več kot 15 eur in ker za vsako zadevo nimamo podrobnih seznamov, z namenom, da ni  nepotrebnega dodatnega administriranja upoštevamo na ta način.