krpan in druščina postani član

Naslov teme: Dvojni status s.p.

2806  18.10.2019 - 12:48h / Ostalo / Avtor: SONCE / 96 / 1

Zanima me, če ima kdo izkušnje...
Samostojni podjetnik bi po upokojitvi ohranil dvojni status; torej bi ostal na s.p. zavarovan npr. 10 ur, pri tem pa bi prejemal 75 % penzije.
Ali takemu s.p. lahko družinski član nudi brezplačno pomoč? 
Bega me namreč določilo v ZPDZC-I v 17. členu ki pravi, da se za kratkotrajno delo šteje brezplačno opravljanje dela v mikrodružbi z NAJMANJ enim do 10 zaposlenih ( v tem primeru nosilec s.p. ni en (cel)  zaposlen za polni del. čas, ampak samo delno (10 ur/teden).
Hvala vnaprej, 

spela - 18.10.2019 - 23:00

Lahko pri takem s.p. in celo pri popoladanskem s.p. Po razlagi FURS-a v "Nadzor nad delom in zaposlovanjem na črno .. - pogosta vprašanja in odgovori" 1.izdaja maj 2015 je pod enakim (vrpašanje pod zaporedno št.11) vprašanjem naslednji odgovor: "Lahko. Ena izmed izjem od dela in zaposlovanja na črno je kratkotrajno delo. To vrsto dela lahko opravljajo v prvem odstavku 17.člena ZPDZC-1 navedeni sorodniki, ..., ob predpostavki, da so izpolnjeni tudi drugi zakonski pogoji. Ne razlikuje pa ZPDZC-1 med različnimi oblikami zavarovanja samostojnih podjetnikov, kar pomeni, da se kratkotrajno delo lahko opravlja tudi pri popoldanskem s.p.."