krpan in druščina postani član

Naslov teme: poslovodnenje

2722  10.10.2019 - 17:23h / Dohodnina / Avtor: Pety / 85 / 3

Pozdravljeni,
direkotor je zaposlen v podjetju A in opravlja poslovodska dela v podjetju B. 
V podjetju kjer je zaposlen prjema plačo za polni delavni čas, od podjetja B pa dobi po pogodbi o poslovodenju plačilo. Ker podjetje B ni glavni delodajalec se mu obračuna 25 % akontaciija dohodnine. 
Imam pa vprašanje, ko bo obračun dohodnine, ali bo zaradi plače potem za celotni dohodek plačal še razliko ali je v dohodnini mogoče posebna rubrika za to?
hvala vam

tina - 11.10.2019 - 06:34

Prvi in drugi delodajalec sta podjetji lahko le, če je v obeh podjetjih zaposlen : del  rednega delovnega časa v A in del v B. Ker je zaposlen za polni delovni čas v podjetju A, ni drugega delodajalca . V podjetju B ni zaposlen, je le poslovodja in prejema plačilo po pogodbi o poslovodenju in plača  prispevke in dohodnino kot velja za to vrsto izplačila. Akontacija davka  se obračuna po stopnji 25 %. ( sprašuješ za posebno  rubriko - je ni, saj to ni dokončni davek kot npr. pri najemnini ali izplačilu udeležbe v dobičku)
Dohodek se všteva v davčno osnovo, poračun pa bo opravljen po odločbi za dohodnino ( v + ali -)

Daša - 11.10.2019 - 08:23

Ne vem, če se čisto strinjam z vašim komentarjem. Pogodba o poslovodenju je deifnirana kot dohodek iz zaposlitve. In se lahko smatra tudi kot glavni delodajalec, če je pretežni del dohodka prejet po tej pogodbi - 127. člen ZDoh. Ja, drugače pa pretežni del dohodka po lestvici, drugi del pa po 25%. Na koncu se oba vštevata v davčno osnovo.

pety - 11.10.2019 - 09:49

ok, hvala, razumljivo. Pri dohodnini sem potem poračna +/-