krpan in druščina postani član

Naslov teme: STATUSNO PREOBLIKOVANJE S. P. V D.O.O., KI JE UNIVERZALNI PRAVNI NASLEDNIK- POPRAVEK DDV OB PRODAJI NEPREMIČNINE

2564  24.09.2019 - 15:51h / DDV / Avtor: Mili / 68 / 2

Nosilec dejavnosti s.p. je zaradi upokojitve izvedel statusno preoblikovanje iz s.p. v. statusno obliko d.o.o, kot univerzalnemu pravnemu nasledniku.V času delovanja s.p., je bila izvedena investicija v nepremičnino -poslovni prostor s.p.  Od nabav gradbenega materiala in storitev, se je vstopni ddv poračunal. Nepremičnina je s statusnim preoblikovanjem s.p., skupaj z vso aktivo prešla v d.o.o. kot osnovni kapital. Sedaj, po poteku 5 let, bi lastnik in direktor d.o.o navedeno nepremičnino prodal sebi, kot fizični osebi.Ker je potrebno opraviti popravek vstopnega DDV, saj od izgradnje nepremičnine in odbitka vstopnega DDV še ni minilo 20 let, me zanima, glede na to, da je bilo izvedeno statusno preoblikovanje z univerzalnim pravnim nasledstvom, ali se šteje za datum pridobitve in odbitka prvotni datum v s.p., saj se pri statusnem preoblikovanju v d.o.o., DDV ni obračunaval.
Hvala za odgovore!

Martin Krpan - 25.09.2019 - 15:25

Menim, da ne - gledate DATUM uveljavitve pravice do odbitka DDV pri s.p.-ju :).

Vabljeni https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/131/spremembe-zddv-1-od-01012020-naprej
 

Lisa - 02.10.2019 - 06:16

To se steje kot prenos po 10. Clenu zddv. Ni obdavceno,ce so izpolnjeni pogoji,npr da bo doo uporabljal objekt za isto obdavcljivo dejavnost kot predhodnik.