krpan in druščina postani član

Naslov teme: Izstop družbenika, plačilo deleža

2562  24.09.2019 - 14:33h / Drugi davki in takse / Avtor: Miha / 98 / 6

Eden izmed družbenikov namerava izstopiti iz družbe. Družba njegovega deleža ne bo kupila, ampak ga bo za dogovorjen znesek izplačala, oz. kompenzirala v nepremičnini.
Ali mora biti to izplačilo izplačano iz nerazporejenih dobičkov, ali kompenzacija z nepremičnino gre mimo dobička? Kaj pa, če je nerazporejenega dobička premalo za poplačilo? Ob izstopu ni nobenega davka,  prijaviti mora kapitalski dobiček. Ker je že več kot 20 let lastnik, mu tega ni treba narediti. Imam prav? Hvala vnaprej za vaše komenatarje.

Ema - 25.09.2019 - 08:04

500. čl. ZGD-1 : pred transkacijo obvezno oblikovanje rezerv za lastne deleže
Izstavitev računa za nepremičnino
Pobot obveznosti in terjatve
Napovedi NE vložijo zavezanci, ki so odsvojili kapital (ki ni dolžniški vrednostni papir) po 20 letih imetništva.

Preverite, kaj imate v zvezi z izstopom družbenika navedeno v družbeni pogodbi (določitev cene, rok izplačila)
Notar - spremeba družbene pogodbe.






 

Miha - 25.09.2019 - 18:18

Firma ga samo odplača, ne bo kupila njegovega deleža, zato nam ni potrebno oblikovat rezerve.

Opa Zovalec - 26.09.2019 - 08:33

Če bo družba izplačala družbenika se temu reče, da bo pridobila lastni delež, potrebno je oblikovati rezervacije in še kaj drugega postoriti...

Če boste šli na varianto izstopa, pa sledi zmanjšanje OK, kar je relativno zahtevna, predvsem pa zelo dolgotrajna procedura. Za začetek poglejte ZGD, potem pa poiščite pomoč.

Ema - 26.09.2019 - 08:11

V primeru iztopa ni potrebno oblikovati rezerv za lastne deleža, ampak je potrebno sprejti sklep o zmanjšanju osnovnega kapitala, če drugi družbeniki ne bodo prevzeli njegovega deleža.
501. in 502. ZGD-1

Miha - 27.09.2019 - 07:45

Kasneje bodo vstopili novi družbeniki. Zanima me, če mora biti poplačilo njegovega deleža v celoti poplačano iz preteklih dobičkov ali samo tisti del v denarju.

Ema - 30.09.2019 - 12:07

Preberite  si  520. čl. ZGD-1 - zmanjšanje osnovnega kapitala.
Pri tem postopku je potrebno izvesti vse postopke v vzezi z varstvom upnikov.
"Zmanjšanje osnovnega kapitala se lahko prijavi za vpis v register šele po enem letu od zadnje objave iz prve alineje prejšnjega odstavka in po tem, ko poslovodja predloži dokaze o tem, da je družba poravnala zahtevke upnikom ali jim zagotovila varščino iz druge alineje prejšnjega odstavka."
Delničar, ki iztopa, postane upnik. Kako ravanti v primeru iztopa, preverite v vaši družbeni pogodbi.
Obvezno se morate obrniti na notarja, saj gre v primeru iztopa za spremembo družbene pogodbe. Zmanjša se osnovni kapital in spremenijo se razmerja med družbeniki.

Izplačilo družbeniku, ki ztopa, se ne vrši iz dobičkov, ampak iz TRR, oziroma v vašem primeru boste družbeniku, ki iztopa prodali nepremičnino in to terejtev nato kompezirali z obveznostjo v zvezi z istopom.

Vstop novih družbenikov pomeni povečanje osnovnega kapitala. To ureja 517. čl. ZGD-1. Spremeni se družbena pogodba, zato se morate to urediti z notarjem.