krpan in druščina postani član

Naslov teme: Oddajanje nepremičnine

2413  06.09.2019 - 19:40h / Ostalo / Avtor: firbc / 74 / 3

Z ženo sva solastnika stanovanja, ki ga želim dolgoročno oddajati preko s.p. (popoldanski, normiran). Žena je prokuristka. Kako mora biti napisan notarski zapis za oddajanje, da bo davčno OK? Računovodkinja me je opozorila, da se FURS lahko obesi na ženo, ker bi ona morala svoj delež oddajati preko sebe kot fizične osebe oz. bi ji moral jaz oddajati njen delež, ona pa bi morala vseeno za svoj delež plačevati 25% davka po odbitih 10% normiranih stroških. Ali kdo pozna kako je v takem primeru? 

LP

Beliska - 07.09.2019 - 05:37

Menim, da boste najprej morali svoj delež stanovanja prenesti na s.p., da ga lahko oddajate preko s. p.  Žena mora za svoj delež oddajati svojo napoved kot fizična oseba.

Imam primer,, ko sva z možem solastnika stranovanja in morava za pobrano najemnino oddati vsak svojo napoved za 50 % zneska.
Tudi pogodba je napisana na oba.


.

 

Martin Krpan - 07.09.2019 - 12:01

Če lahko še nekaj jaz "firbcu" povem ... glede na podane izhodiščne podatke! :)
Vsi sedaj "norite" :) s temi normiranci. Če mene vprašate, to ne bo dolgo (več) trajalo, po drugi plati pa se morate zavedati tudi davčnih posledic, ko enkrat s.p.-ja "ugasnete", če ste prej vnesli nepremičnino v register osnovnih sredstev.
Jaz bi delal vse tako, kot "dela" žena :))

Mat - 07.09.2019 - 12:38

Tale predhodna drži, zato pazite, ko spravite zadeve na s.p., da jih vrednotite po tržni ceni ali še kaj višje, da ne bo nekih posledic.....

Je pa pri nas vse tako, da se lahko Furs , čez čas spomni, da je po njihovo šlo za izogibanje davku, čeprav je vse legalno in ti, za nazaj obdavči po 22,5 % , pri nas v banani namreč nikoli ne veš, kaj se Furs jutri spomne....