krpan in druščina postani član

Naslov teme: delam seminarsko: naložene nepremičnine z izgubo ali dobičkom ?

2311  26.08.2019 - 09:21h / Ostalo / Avtor: Lucija / 96 / 4

Prosim če mi lahko pomagate razmišlajti, delam  seminarsko nalogo , pa ne vem če razumem . 
V primeru imam podjetje , ki poleg glavne dejavnosti oddaja še objekte v turistično oddajo. (Ker je višek denarja vložilo v ta namen - namesto na banko-  tako je navedeno v opombi , pa me tudi tukaj zanima , če je to pomemben podatek za razmišljanje za naprej oz pri mojem izračunu naloge) 
Zdaj pa imam za nalogo , da  "primerjam / naredim"  bilanco glavne dejavnosti in bilaco obstranske dejavnosti . Ločila sem stroške in prihodke  na ti dve dejavnsti -kolikor se je pač dalo (glede na podatke iz naloge) Glavna dejavnosti dela z dobičkom .SEm pa v dilemi, ker  ima obstranska dejavnost   velik znesek stroška amortizacije objektov in posledično dobim negativni izid oz izgubo . Ali prav razmišljam, da gre za izgubo, ker  so objekti  non stop oddanii in stroški se tudi zaračunajo najemnikom in se tudi dobijo plačni. Če odmislim oz ne upoštevam amortizacije pa dobim pozitivni razulat. Kako naj razmišljam, ker vem da je amortizacija konto stroška 43. SE mi pa ustavi logično razmišljanje , objekti so skoz oddani, obratovalni stroški se zaračunajo najemnikou, ki jih redno plačujejo. Drugih večjih stroško iz teh objektov ni. 

Mentorica je na dopustu, rada bi nadaljevala na nalogi, malo sem gledala forume.. prosim še vas. Hvala v naprej.

MARIČKA - 27.08.2019 - 07:34

Samo za razmislek, ali je najemnina premajhna, ali je amortizacija preveč zaračunana-preveri stopnjo amortizacije, če želiš pozitiven rezultat.

Lucija - 27.08.2019 - 11:45

Hvala . a ne "želim umetni pozitivni rezulat . jaz moram narediti nalogo oz izhajati iz naloge ,ki mi je dana  Zanima me če prav razmišljam iz tega vidika .
oz če vzamemem da sem MICKA , ki ima eno  stanovanje viška in ga oddajam  FRANCLU. pa imam celo leto oddano stanovanje in mi plača vse stroške - sem po moji logiki  v plusu. Če pa to isto oz podobno situarcijo gedam iz vidika podjetja ( isto so stanovanja oddana,  stroški so plačani od najemnikov, amortizacija od 3 - 6 % , za zgradbe oz dele zgradb, najemnine so verjeno maximalne, da se objekt odda in ne stoji  prazen, kar bi bila po moje  še verčja zguba. ) in dobim negativen rezulatat, Kje narobe razmišljam?

mr-1 - 27.08.2019 - 12:32

Amortizacija = strošek "obrabe" sredstva. Da je Micka do stanovanja prišla, je morala npr. najeti kar precejšen kredit, ki ga mora tudi odplačevati. Tudi podjetje iz naloge je v nakup objekta za turistično dejavnost vložilo svoja sredstva. 3% letna amortizacija pomeni, da se bo znesek nakupa sredstva povrnil v 33 letih. Marička ima kar prav - ali je letna stopnja amortizacije previsoka ali pa najemnina prenizka in ne pokrije teh stroškov..

Lucija - 28.08.2019 - 07:48

Hvala obema , bom razmišljala v tej smeri ( še naprej). Še za vsak dodaten komentar komurkoli  bom hvaležna.lep dan želim .