krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDV OD GARAŽE

2114  22.07.2019 - 21:05h / DDV / Avtor: Ana / 480 / 3

Samostojni podjetnik je avtoprevoznik in ima v lasti tovorno vozilo s katerim prevaža blago večih strank.

Sedaj je kupil stanovanje v katerem bo živel, k stanovanju pa je kupil tudi garažo, ki je pod blokom, v kleti, označeno in ga lahko uporablja izključno le on.

Stanovanje je napisano na njega in ženo kot fizično osebo, garažo pa ima napisano na sebe kot sam.podjetnika, saj potrebuje garažo za tovorno vozilo.

Sedaj pa vprašanje: ali si lahko odbije DDV od nakupa te garaže (v pogodbi je posebej navedeno, da je kupec on kot s.p.) ? moti me, ker je obračunan le 9,5% DDV, samo kakor sem brala, če je nakup garaže pogojen z nakupom stanovanja kot f.o., potem je potrebno obračunati le 9,5% ddv. 

catch22 :( 

Danja - 23.07.2019 - 08:09

Če bi on in žena kupila garažo skupaj s stanovanjem, bi bil DDV lahko obračunan z nižjo stopnjo, v vašem primeru ne, saj gre za dva ločena pravna posla, dve pogodbi, v drugi nastopi on kot s.p. Torej je napaka že v kupoprodajni pogodbi. Glej Pojasnilo DURS, št. 4230-233687/2014-2, 16. 5. 2014 (odsek):Od dobave prostorov za parkiranje vozil, kot dela garažnih stavb, s svojo identifikacijsko oznako nepremičnine (kot dela garažne stavbe), katerih dobava se opravi na podlagi kupoprodajnega pravnega posla, katerega predmet obenem ni tudi prodaja stanovanja, ki je del socialne politike iz 11. točke Priloge I k ZDDV-1, se DDV v primerih, ko nastane obveznost obračuna DDV, plačuje po splošni stopnji DDV.

Če se prostor za parkiranje vozila dobavi hkrati s stanovanjem, ki je del socialne politike, in je dobava tega prostora tesno povezana z dobavo stanovanjskega objekta (ne more biti predmet samostojnega kupoprodajnega posla), se celotna dobava v primerih, ko nastane obveznost obračuna DDV, obdavči po nižji, 9,5-odstotni stopnji DDV, in sicer ne glede na to, ali se nahaja parkirno mesto v istem objektu ali ne.

 

 

Ana - 23.07.2019 - 08:30

Tudi jaz mislim, da je narobe obračunan DDV, ker garaža naj bi bila posebej izključno za poslovne namene, za sp, ker drugače nima kje imeti to tovorno vozilo razen na javnem parkirišču.

Je pa res, da je pogodba ena sama skupaj garaža in stanovanje, vendar tam kjer piše okoli garaže je izključno naveden on kot s.p.

Me pa zanima druga zadeva: v kolikor bi bila garaža prodana normalno z 22% DDVjem, ali bi si lahko odbil ta DDV saj ga bo uporabljal za svoje tovorno vozilo? Ali pa je kot kaže ta varianta odpade ? 

Sonja - 23.07.2019 - 09:37

Podjetnik je kupil garažo za poslovne namene in pri tem plačal 22% DDV. Sedaj po petih letih bo garažo prodal fizični osebi. Kako je z DDV? Kakor razumem pri prodaji rabljene garaže ne obračunam kupcu DDV (ne glede na to ali je fizična ali pravna oseba), temveč plačam 2% davek od prodajne vrednosti in davek od eventuelnega dobička (nabavna/prodajna vrednost). Ker pa prodajam garažo pred DDV rokom 20 let, moram za 15 let poračunati in plačati/vrniti DDV.

Ali pravilno razumem vse skupaj?