krpan in druščina postani član

Naslov teme: Priložnostne finančne transakcije

1688  22.05.2019 - 07:51h / DDV / Avtor: LILI / 189 / 1

pozdravljeni

 

potrebujem pomoč in sicer podjetje se ukvarja s prodajo blaga. Blago občasno proda leazing hišam, kateri izstavijo račun za provizijo ( obračuna se DFS). Sedaj me zanima, glede na  103. člen PZDDV kjer piše 'V izračun odbitnega deleža se v skladu s točko c) tretjega odstavka 65. člena ZDDV-1 ne všteva znesek prometa finančnih transakcij, če se opravljajo priložnostno.Šteje se, da je promet finančnih transakcij opravljen priložnostno, če finančne transakcije ne predstavljajo dejavnosti davčnega zavezanca.' njegova glavna dejavnost je prodaja blaga in ne leazingi.

 

ali po tem takem moramo za podjete obračunavati odbiti delež ali ne?

 

in ali še vedno obstaja za te posle kot sem nekje zasledila do 3% promete letno?

 

hvala

Uredništvo - 22.05.2019 - 09:25

Sodna praksa Sodišča EU je že v nekaj sodbah obrazložila kaj pomeni "priložnostno" opravljanje transakcij. Če ste članica "popolne davčne rešitve", se poslužite Super iskalnika.

Med drugim SEU razlaga, da je transakcija opravljena priložnostno, če ta ne pomeni neposredne, trajne in nujne razširitve obdavčljive dejavnosti podjetja. Tranaskcije so opravljene priložnostno, če so sekundarnega ali postranskega pomena glede na skupni promet podjetja. Med drugim so te transakcije izključene le, če ne spadajo v redno poslovno dejavnost davčnega zavezanca.

Npr.

http://www.ddvpoznavalec.si/article/854/search_for/prilo%25C5%25BEnostn/ref_cat/86

Če si lahko kaj pomagate ... :)