krpan in druščina postani član

Naslov teme: kam knjižite dodelavo materiala

1466  19.04.2019 - 10:27h / Ostalo / Avtor: proizvodnje / 173 / 2

Podizvajalec nam bo na našem materialu izveden eno fazo obdelave in nam storitev zaračunal. Hkrati pa nam bo dobavil dodatno količino materiala iz svoje zaloge, skupaj z opravljeno storivijo. Kako naj poknjižimo takšen njegov račun? Tam kjer je opravljena storitev knjižimo samo stroške storitve, tam kjer nam dobavi njegov material skupaj z opravljeno storitvijo pa knjižimo na zalogo materiala ali morda blaga (polproizvodov)? Prosim vas za pomoč?

xy - 19.04.2019 - 13:37

jaz knjižim tako kot ste napisali. Storitev na 41, material s storitvijo na zalogo materiala.

IO - 20.04.2019 - 06:30

Glede na napisano morate material, ki ga iz svojega skladišča materiala v zalogi prenesete v dodelavo h kooperantu knjižiti na konto materiala v dodelavi. Ko vam kooperant ta material vrne skupaj z zaračunano storitvijo dodelave morate materialu, ki je na kontu dodelav povečati nabavno vrednost za vrednost storitev te dodelave. Nato se ta dodelani material vrne na konto zaloge materiala.

To velja za del materiala, katerega ste dali iz lastnega skladišča v dodelavo.

Sprašujete tudi kaj z dodatnim materialom, ki vam ga dobavi kooperant: ta material prevzamete na zalogo materiala, ker gre v tem primeru za dobavo materiala (to ni dodelava) in običajen nakup materiala. V nabavno vrednost tega materiala vštejete tudi vse neposredne stroške nabave, kar je v vašem primeru tudi cena neke storitve dobavitelja.

Pomembno je da knižite na podlagi ustreznih knjigovodskih listin, tako v pomožne materialne evidence kot tudi na konte temelne knige.