krpan in druščina postani član

Naslov teme: življenjsko zavarovanje

1442  17.04.2019 - 11:11h / Ostalo / Avtor: Bojan / 98 / 6

Lastnik d.o.o. (100%) je imel pri zavarovalnici sklenjeno večletno polico za nezgodno+življenjsko zavarovanje, kjer je bil plačnik d.o.o., koristnik pa bo on.

 

Kaj je bolj smiselno (lahko še izbiramo), ali prejme denar d.o.o. (ki se bo letos likvidiral po skrajšanem postopku, tudi lastnik je zaposlen drugje) ali prejme denar kar lastnik kot fizična oseba, on je na polivi naveden kot prejemnik. Lahko pa pri zavarovalnici še izbiramo, komu naj nakažejo.

Naj dodam še to, da so to knjižili v tekoče stroške in ne kot naložbo.

 

Hvala vsem za kak komentar!

Neža - 17.04.2019 - 13:50

Morda vam to pojasnilo Fursa kaj pomaga. Mi knjižimo takšno življenjsko zavarovanje kot finančno naložbo ne pa kot strošek, SRS 3. V primeru, da pa bo na koncu upravičenec fizična oseba, torej direktor, pa o tem govori zadnji odstavek. 

2/ Davčna obravnava zavarovalne premije, ki jo podjetje kot sklenitelj zavarovalne pogodbe plačuje za naložbeno življenjsko zavarovanje v primeru, ko je sklenitelj (podjetje) upravičenec po zavarovalni pogodbi in v primeru, ko je zaposleni oziroma njegov družinski član upravičenec po zavarovalni pogodbi.

Naložbeno življenjsko zavarovanje za razliko od rizičnega življenjskega zavarovanja združuje življenjsko zavarovanje in varčevanje, vezano na gibanje vrednosti enot premoženja izbranih investicijskih skladov. Zavarovalec prevzame naložbeno tveganje, povezano s spremembo vrednosti enote premoženja izbranega investicijskega sklada; v primeru smrti zavarovane osebe med trajanjem zavarovanja se izplača najmanj zajamčena zavarovalna vsota za primer smrti (oziroma vrednost premoženja, če je ta višja od zavarovalne vsote), ob doživetju pa prejme upravičenec za doživetje zavarovalno vsoto, ki je enaka vrednosti privarčevanega premoženja v izbranih investicijskih skladih. Za naložbeno življenjsko zavarovanje je torej značilno nalaganje dela premije v vzajemne sklade in odvisnost višine končnega izplačila od donosnosti teh skladov med zavarovalno dobo.

Vplačane premije za naložbeno življenjsko zavarovanje se v poslovnih knjigah davčnega zavezanca ne izkazujejo kot odhodek oziroma strošek, saj to niso plačila, ki bi zmanjševala premoženje davčnega zavezanca (če je upravičenec do zavarovalne vsote davčni zavezanec, ki je premijo vplačal). Po vsebini imajo plačane premije za tovrstno zavarovanje naravo naložbe, saj bodo iz njih pritekale gospodarske koristi, povezane z njo, zato morajo biti izkazane v poslovnih knjigah davčnega zavezanca kot dolgoročne terjatve do zavarovalnice. Le tako lahko davčni zavezanec pravilno izkazuje svoje premoženje v svojih poslovnih knjigah in ob nastanku zavarovalnega primera oziroma ob izteku zavarovalne dobe zahteva pogodbeno obveznost zavarovalnice (zavarovalno vsoto), ki vključuje tudi donose.

Ob prejemu zavarovalne vsote se razlika med prejetim zneskom in izkazano vrednostjo naložbe v poslovnih knjigah zavezanca evidentira kot finančni prihodek. Iz navedenega izhaja, da plačane premije življenjskega zavarovanja, če je upravičenec do zavarovalne vsote davčni zavezanec, ki je premijo plačal, ne glede na to, ali se plačujejo vsak mesec ali pa v enkratnem znesku, po vsebini niso stroški oziroma odhodki tekočega obdobja, ampak so dolgoročne naložbe oziroma dolgoročne terjatve do zavarovalnic, ki jih morajo davčni zavezanci v svojih poslovnih knjigah izkazovati med dolgoročnimi sredstvi (v razredu 0). Takšno je pojasnilo Generalnega davčnega urada Davčne uprave RS, št. 091-17/2006, z dne 28. 7. 2006, spremenjeno z dnem 28. 11. in 19. 12. 2006 in se uporablja za zavarovanja, sklenjena od 1. 1. 2007 dalje. Za zavarovanja, sklenjena pred 1. 1. 2007, se davčni zavezanci lahko odločijo, ali bodo vplačane zavarovalne premije izkazovali kot odhodek tekočega leta ali kot dolgoročno terjatev. Pri tem pa je v navedenem pojasnilu opozorjeno na določbe računovodskih standardov, ki so jih pravne osebe dolžne upoštevati pri vodenju poslovnih knjig in izdelavi računovodskih izkazov. V skladu s SRS 3 (2006), točko 3.8, se finančna naložba v knjigovodskih razvidih in bilanci stanja pripozna kot finančno sredstvo, če je verjetno, da bodo pritekale gospodarske koristi, povezane z njo in je mogoče njeno nabavno vrednost zanesljivo izmeriti. V točki 3.46. pa je določeno, da se finančna naložba, ki jo ima podjetje naložbenik v posesti v obdobju, daljšem od leta dni, in s katero naj bi dolgoročno dosegalo donos, obravnava kot dolgoročna finančna naložba.

V kolikor je upravičenec do zavarovalne vsote delojemalec, so ob upoštevanju drugega in tretjega odstavka 35. člena ZDDPO-2 plačane premije tudi v primeru naložbenega življenjskega zavarovanja davčno priznan odhodek zavarovalca (pravne osebe oziroma samostojnega podjetnika), ker so obdavčene po zakonu o dohodnini kot boniteta.

Simbi - 17.04.2019 - 18:17

Če so bile premije knjižene kot tekoči stroški podjetja in verjetno tudi davčno priznani v DDPO (kar je bilo absolutno narobe!!, tako glede vrste zavarovanja kot glede upravičenca po polici), potem je po mojem mnenju najcenejša varianta, da je prejemnik zavarovalnine podjetje. To knjiži v prihodke in ima obdavčeno z 19% DDPO. Kar bo po plačilu davka ostalo, bo ob prenehanju po skrajšanem postopku za lastnika obdavčeno kot kapitalski dobiček.

Vsaka druga varianta mislim, da bi bila dražja (boniteta, prikrito izplačilo dobička....), da ne omenjam koliko dela bi imeli, če bi popravljali za nazaj....

Bojan - 17.04.2019 - 23:03

Polica je bila sklenjena pred 20 leti.

Če gre za prihodek podjetja, bo obdavčeno z 19%, potem ob likvidaciji podjetja pa ostanek izplacilo-davek)  dodatno kot kapitalski dobiček tega leta. Podjetje v bistvu ne posluje več, to bo edini prihodek, stroški so zanemarljivi (vodenje TRR).

Ce pa se izplaca lastniku, pa je davek??

Ajda - 18.04.2019 - 08:04

Simbi Vam je najbolje odgovorila.

Lp

Irena - 18.04.2019 - 09:12

Mi knjižimo življenjsko  zavarovanje v stroške na konto 415, vendar kot nepriznane stroške v davčnem obračunu. Ali je to v redu ali bi morali prenesti na naložbo? Ko smo prevzeli vodenje računovodstva ni bilo knjiženo na naložbi in potem smo mi tako nadaljevali, obvezno pa smo izločili iz davčnega obračuna kot nepriznani stroški. Hvala.

Sabina V - 18.04.2019 - 11:35

Kot se že zgoraj vidi iz odgovora FURS, je knjiženje odvisno od tega kdo je upravičenec.

V nobenem primeru pa to ne davčno nepriznani odhodek.

Upravičenec podjetje: dolgoročna naložba

Upravičenec delojemalec: boniteta in tekoči strošek

 

Glede avtorice kaj bi bilo najbolje. Težko rečt ker nič ni pravilno. FURS vam v vsakem primeru lahko vsa vplačila zadnjih 10 let vrže pod boniteto. Ali pa zniža osnovo za davek za nazaj. No ok mogoče pa je ta od Simbi res še najbolje, če pride FURS pa vam da odhodke ven iz osnove in plačate zamudne obresti.