krpan in druščina postani član

Naslov teme: Delo v nedeljo - samohranilka

1432  16.04.2019 - 13:16h / Ostalo / Avtor: Lena / 103 / 3

Pozdravljeni, imamo dilemo ali lahko zaposlena, ki je samohranilka dela v trgovini v nedeljo, saj 61. člen KPDT pravi:

(1) Delo ob dnevih, ki so z zakonom določeni kot dela prosti dnevi, ni dovoljeno naložiti:

– enemu od delavcev – staršev, ki ima hudo bolnega otroka ali otroka s telesno ali duševno prizadetostjo, in ki živi sam z otrokom in skrbi za njegovo vzgojo in varstvo. Tako delo mu je lahko omogočeno na podlagi izrecne lastnoročno podpisane pobude delavca.

Torej če ne želi delati, ne sme? Kako se lahko preveri status samohranilke? Saj podjetje ne ve, ali je res ali je tako samo povedala. Poleg tega je samohranilka tista, ki je samo-hranilka, torej če je oče mrtev oz. ni vpisan v rojstni list otroka. Vse ostalo je enostarševska družina - torej bi lahko delala v nedeljo?

Hvala, 

xyz - 17.04.2019 - 13:46

Hm...družini zelo neprijazno podjetje... Kako pa preverite če res živi na tem naslovu, ki vam ga je zaupala?

Kako pa preverite, če sploh ima otroka? Lahko pa da je samo rekla, da ima otroka, da ji nebi bilo treba delat v nedeljo....

 

 

Lena - 18.04.2019 - 08:23

Hmm, kdo pa je "neprijazen" do moje družine? Ker imamo manjšo trgovsko podjetje in imamo problem z delom v nedeljo - zakonske omejitve... Torej moram po vašem sama delati vse nedelje ker pač imam majhno trgovino?

Če ima otroka dobimo vse potrebne podatke (EMŠO, DAVČNO...) tudi poročamo za olajšavo...-torej obstaja.

Ker pa smo dobili informacije, da zaposlena ponovno živi s partnerjem, smo malo v dvomih da je samska (saj veste, da nekateri tudi CSD zavajajo).

 

Škoda, da se nekateri postavite samo na eno stran, kot da druga plat ne obstaja.

 

Sicer pa sem želela samo mnenje ali lahko samohranilka dela v nedeljo, dobila pa...

LP

Neža - 18.04.2019 - 13:34

Lahko se z njo o tem odkrito pogovorite. In se dogovorite, predlagate, da pač dela vsako drugo nedeljo. Za delo v nedeljo dobi višjo urno postavko. Tudi to ji razložite. In če je samohranilka, ji potem vsak euro pride prav ali ne. Moj predlog, odkrit pogovor in morda tudi dogovor. Če vidite, da ni odkrita in zaupanja vredna, potem takšne delavke najbrž ne potrebujete.