krpan in druščina postani član

Naslov teme: komentar-prodaja nepremičnine

1360  09.04.2019 - 12:26h / Ostalo / Avtor: jana / 86 / 3

v prilogi prilagam nekaj členov kupoprodajne pogodbe za prodajo nepremičnine

 

zanima pa me,kaj menite, ali gre v tem primeru za  prenos dejavnosti ali samo za prodajo nepremičnine in se zato normalno obračuna 22 % davek za nepremičnino, ki se prodaja  (imamo pridobljeni 2 mnenji,ki se med sabo popolnoma razlikujeta )

 

hvala za vaša mnenja

 

Pogodbeni stranki ugotavljata:

1.     da je prodajalec lastnik nepremičnin:

2.     da nepremičnina, ki je predmet te prodajne pogodbe…

3.     da je kupec seznanjen, da ima prodajalec za nepremičnino sklenjeno Najemno pogodbo z dne, sklenjeno med prodajalcem kot najemodajalcem in družbo d.o.o. kot najemnikom, katero je kupec že dobil na vpogled in se kupec strinja, da s podpisom te pogodbe vstopa v pogodbeno razmerje iz naslova navedene najemne pogodbe kot novi najemodajalec ter da s tem tudi prevzema vse pravice in obveznosti iz navedene najemne pogodbe ( najemna pogodba in predajni zapisnik sta Priloga 3 te pogodbe) ;

4.     da prodajalec zagotavlja, da pri njemu ne obstaja nobena ovira za prenos predmetnih nepremičnin bremen prosto na kupca,

5.     da se bodo nepremičnine uporabljale za obdavčljive dejavnosti,

6.     da se ta pogodba sklepa z namenom, da kupec na nepremičnini navedeni v prvi alineji te točke, pridobi lastninsko pravico.

 

Kupec kupi in prevzame v svojo last in posest navedeno nepremičnino na dan izvedbe primopredaje in se zaveže od tega dne dalje plačevati davke in druga javna bremena povezana z nepremičnino.

Pogodbeni stranki sta sporazumni, da so nepremičnine predmet te pogodbe v uporabi manj kot 2 leti leti

Kupnina za navedeno nepremičnino te prodajne pogodbe znaša:.. EUR, pri čemer se na ta znesek obračuna tudi 22 % DDV, ki znaša .eur, znesek kupnine skupaj z 22% DDV znaša ..EUR.

 

 

danaja - 09.04.2019 - 13:33

moje mnenje - prodaja.

B - 10.04.2019 - 11:44

Davek ni pravilen. Tu se ne upošteva ZDV temveč zakon o davku naprodajo nepremičnin, ki je 2%. Z nakupom se prevzame tudi najemno razmerje, ki je povsem druga pogodba.

Nana - 27.06.2019 - 15:57

Zakaj pa ne 22% DDV? Če je nepremičnina v uporabi manj kot 2 leti od prve vselitve, potem mora biti DDV.