krpan in druščina postani član

Naslov teme: KRATKLOTRAJNO DELO

1326  04.04.2019 - 10:06h / Ostalo / Avtor: tea / 316 / 7

Ali sme družinski član opravljati kratkotrajno delo tudi pri "popoldanskem" s.p., ki nima nobenega zaposlenega?

 Seveda pri upoštevanju vseh določil 17. člena ZPDZV-1 (40 ur na mesec, vodenje evidence prisotnosti, M12, pravo sorodstvo).

F.r.a.n.j.a - 04.04.2019 - 22:37

Sme,

lp

Teja 2 - 04.04.2019 - 22:46

kaj pa , če je ta družinski član upokojenec , a tudi  lahko ?

F.r.a.n.j.a - 04.04.2019 - 22:57

Tu se prilepila članek, preverite še pojasnila na Ministrstvu za delo.LP

Če na pomoč priskočijo družinski člani?

Ena izmed možnosti je tudi, da na pomoč priskoči družinski član. Slovenska zakonodaja namreč določa kratkotrajno delo družinskih članov kot izjemo, ki se ne šteje kot zaposlovanje na črno.

Kratkotrajno delo je definirano kot brezplačno delo, ki ga lahko opravljajo izključno določeni družinski člani podjetnika. Kratkotrajno delo lahko opravljajo tudi upokojenci in brezposelne osebe. Ker je kratkotrajno delo brezplačno delo, seveda tudi ne vpliva na višino in izplačilo pokojnine.

Vendar pa ta oblika ni primerna za vsa podjetja niti za katerekoli družinske člane. Za kratkotrajno delo se šteje brezplačno opravljanje dela v mikro družbi ali zavodu z najmanj enim in največ desetimi zaposlenimi ali pa pri samozaposleni osebi z največ desetimi zaposlenimi.

Opravljajo ga lahko naslednji družinski člani:

-        zakonec/zunajzakonski partner lastnika;

-        zakonec/zunajzakonski partner enega od staršev lastnika ali solastnika;

-        oseba, s katero je lastnik ali solastnik mikro družbe ali zavoda ali samozaposlene osebe v sorodu v ravni vrsti do prvega kolena;

-        starši in otroci lastnika, starši in otroci partnerja.

 

Kot piše na strani ministrstva za delo, se ta vrsta dela ne šteje za delovno razmerje, kar pomeni, da lahko kratkotrajno delo opravljajo tudi tujci, seveda če izpolnjujejo zgoraj naštete pogoje.

 

Katera birokracija čaka delodajalca?

Ni pa delodajalec povsem brez obveznosti. Voditi mora evidenco o opravljenem kratkotrajnem delu. Ta evidenca mora vsebovati:

-        osebno ime, naslov in davčno številko osebe, ki opravlja kratkotrajno delo;

-        uro začetka in konca opravljanja kratkotrajnega dela, kot jo je potrdila oseba, ki opravlja kratkotrajno delo, po dnevih;

-        skupno število ur opravljenega kratkotrajnega dela na mesečni ravni.

 

Ob začetku in koncu opravljanja kratkotrajnega dela mora evidenco podpisati oseba, ki opravlja delo. To evidenco mora podjetnik hraniti še dve leti po prenehanju opravljanja kratkotrajnega dela.

Plačilo prispevka se opravi pa na Finančni upravi RS (Furs) s predložitvijo obračuna davčnega odtegljaja (REK-2 obrazec, vrsta dohodka 1509 – Plačilo prispevka za ZZ) preko sistema eDavki, do 15. v mesecu za pretekli mesec. Ti prispevki se plačujejo mesečno.

 

Pozor pri davčnih blagajnah

Če bo družinski član izdajal račune, mora biti prijavljen v blagajno. Račune tako lahko tudi tisti, ki pomaga prek kratkotrajnega dela, izdaja le pod svojo oznako. To pomeni, da je potrebno, preden začne izdajati račune, njegovo oznako, povezati z njegovo davčno številko. Če se tega ne naredi, podjetju ali podjetniku grozi tudi do nekaj tisoč evrov kazni.

Simbi - 05.04.2019 - 19:35

O tem smo že debatirali. 

V praksi se kratkotrajno delo pojavlja tudi pri "popoldancih" - ne vem za noben primer, da bi to kontrolirali.

Vendar pa zakon pravi, da se KD lahko opravlja pri samozaposleni osebi, kar pa "popoldanec" ni. 

ani - 08.04.2019 - 09:06

Simbi, glede izraza 'popoldanec' obstajajo tudi drugačne razlage. Mag. Nina Scortegagna Kavčnik, vodja Službe za pravne splošne in kadrovske zadeve in vodja Svetovalnega in izobraževalnega centra OZS, je leta 2017 zapisala:

Popoldanski s.p. je pogovorni izraz, saj tega izraza ne zasledimo v nobeni zakonodaji. Ključna razlika med »navadnim« in »popoldanskim« s.p. je izključno v višini plačevanja prispevkov, zato ne vidim ovir, da družinski član, ki izpolnjuje pogoje po prvem odstavku 17. člena ZPDZC-1, pri popoldanskem s.p., ki ne zaposluje več kot 10 delavcev, ne bi mogel opravljati kratkotrajnega dela. ZPDZC-1 namreč ne razlikuje med različnimi oblikami zavarovanja samostojnih podjetnikov.

mic1 - 05.04.2019 - 15:07

Zelo lepo obrazloženo. Hvala.

B - 17.04.2024 - 19:28

Pozdravljeni, če te ima partner prijavljeno kot družinskega člana ali lahko partnerka gre sama opravit delo na drugo lokacijo ali more bit prisoten zraven?