krpan in druščina postani član

Naslov teme: Atipični davčni zavezanec - pridobitev blaga iz EU

1293  02.04.2019 - 07:20h / DDV / Avtor: prosimzapomoc / 538 / 1

Pozdravljeni.
Oh, tudi sama sem se znašla v situaciji, ko sem se morala registrirati kot atipični zavezanec (kot s.p. uvažam blago iz držav članic EU in znesek pridobitev bo presegel 10000 EUR). V Sloveniji zavezanka za DDV nisem, saj letni promet ne presega 50000 EUR.
Imam pa naslednje vprašanje: Kaj naredim, če prejmem, kljub temu, da dobavitelju posredujem novo davčno številko, račun z vračunanim DDV (konkretno gre za Poljsko - na računu je znesek blaga + 23% davek). Dobavitelj pravi, da obračunava DDV vsem, ne glede na to ali si zavezanec ali ne.

Kolikor razumem pa je moja obveznost v zvezi s tem le ta, da do 20. v mesecu (verjetno za pretekli mesec) oddam preko portala edavki DDV-O obrazec in plačam DDV (mi lahko prosim pomagate - katera polja moram izpolniti). Moram storiti še kaj? Hvala vsem za pomoč.

Uredništvo - 02.04.2019 - 07:53

Če ste dolžni obračunati DDV od pridobitev blaga v Sloveniji (zaradi preseganja praga 10.000 v tekočem/preteklem letu ..), potem vam poljski dobavitelj ne bi smel obračunati poljskega DDV, v kolikor ima dokazilo, da je blago zapustilo ozemlje Poljske ter poslano v drugo državo članico (Slovenijio), vi pa ste mu predložili ID številko za namene DDV. Poljski davčni zavezanec bi tako opravil oproščeno dobavo blaga znotraj Unije (naj si pogleda 138. člen Direktive Sveta 2006/112/ES), vi pa opravite obdavčeno pridobitev na ozemlju Slovenije.

Takšen račun je treba zavrniti, saj 2x plačujete DDV (na Poljskem in v Sloveniji). Poljski DDV lahko dobite nazaj le od dobavitelja, nikakor pa ne od poljske davčne uprave, saj je obračunan nekorektno.

PS: glede na to, da vam je obračunal poljski DDV, ste vseeno plačnik DDV v Sloveniji, vendar je davčna osnova neto vrednost (brez poljskega DDV). Slednje vpišete v DDV-O obrazec v polje 32, obračunani DDV pa v polje 23. DDV-O obrazec niste dolžni oddati do 20. dne v mesecu ..., saj niste v vlogi dobavitelja blaga. Tako oddajate obračun DDV do zadnjega dne v mesecu ...

PS: vpisovanje v DDV-O obrazec - prava računovodska izbira:

http://www.doberracunovodja.si/article/1464/ref_cat/343

Pojasnilo strokovnjaka na to temo na DDVpoznavalcu:

http://www.ddvpoznavalec.si/article/1789/ref_cat/82