krpan in druščina postani član

Naslov teme: prihodek v sistemu Airbnb

972  13.03.2019 - 11:12h / DDPO / Avtor: Marta / 556 / 10

spoštovani , se dajam(o) z dilemo:

kolikišen je prihodek , konkretno normirca s.p.-ja, za v obrazec DDD, če oddaja preko airbnb-ja  stanovanje .

primer : cena najema na portalu airbnb, za stanovanje je 70 eur /dan, odda  se za 2 dni : je  to 140 eur.  S.P. od airbnbja dobi nakazano na njegov TRR 121 eur in sicer po formuli : (70x 2 dni je 140 eur  minus 15 eur čiščenje , ostanje 125 eur , od tega minus 3% (3,75 eur) provizije ).naredi tudi samoobddavčitev,

nas zanima DDD vidik:

jaz menim da je prihodek S.P- ja 140 eur, medtem ko so 15 eur + 3,75 eur storški SP-ja,če bi bil obdavčen po dejanskih stroških. Ker pa je kot normiranec, pa ta podatek "ni pomemben " . 

SE motim GLEDE VIŠINE PRIHODKOV.   oz nekatere od nas bega, da se naTRR sp-ja dobi zmanjšana vsota.

full vam hvala , sem že brala forume , a vse je bolj na temo DDV- samoobdavčitev.

Sabina V - 13.03.2019 - 14:01

tudi jaz sem mnanje da je prihodke 140 Eur ostalo so stroški.

Marta - 13.03.2019 - 14:54

in za toliko bi moral s.p. tudi izdati račun gostu, in sicer brez dv-ja, ker gre za atipičnega DZ . Ali je znesek na računu lahko zmanjšan za kakšno postavko ( provizjo recimo)?

Pika - 13.03.2019 - 15:37

To kar zaračunate gostu preko platfoem 2*70 + čiščenje 15€ = 140+15= 155

To je prihodek normiranca s.p.-ja, kar je tudi napisano na računu, kateri mora biti davčno potrjene., saj gre za "gotovinsko" plačilo

Nina - 13.03.2019 - 15:55

Se strinjam s Piko. Prihodek je vse, kar se zaračuna gostu ne glede kako to poimenujemo ali razčlenjujemo. Razen turistične takse, če je zaračunana posebej. Le-ta se zaračunava v tujem imenu in za tuj račun.

Marta - 14.03.2019 - 07:42

Čiščenje in provizija sta  že v teh 140 eurih/dan . toliko plača gost airbnbju, airbnb pa SP-ju 121 eur ( torej zmanjšano za te "fisKne" stroške)

a ) S.P. izda račun gostu za 140 eur  ? ( taksa je druga tema ) 

B ) In to je prihodek SP-ja ( 140 eur)  ? ( taxa je druga tema)

c)  in ker gre vse preko TRRjev oz EC,VISE ipd..  ni potrebno gotovisnko potrjevanje računov ??!! 

Ani - 14.03.2019 - 09:09

Spoštovana Marta,

ne dvomim, da ste strokovnjakinja na področju nastanitev, pri davčnih zadevah pa vam še veliko manjka.

Glede vaše trditve pod točko c):

Iz obrazložitve Generalnega finančnega urada RS:

» Na podlagi 4. točke 2. člena ZDavPR je plačilo z gotovino plačilo z bankovci in kovanci, ki so v obtoku kot plačilno sredstvo, drugi načini plačila, ki niso neposredna nakazila na transakcijski račun, odprt pri ponudniku plačilnih storitev, plačila s plačilno ali kreditno kartico, čekom in drugi podobni načini plačila.

Iz podatkov, navedenih v dopisu, izhaja, da za storitev oddajanja nastanitvenih zmogljivosti v turistični namen gostu izdate račun, kateri vam je plačan na način, ki se po ZDavPR šteje za plačilo z gotovino. Za obravnavo plačila kot negotovinskega po ZDavPR ne zadostuje le izpolnitev pogoja, da davčni zavezanec prejme plačilo na plačilni račun, odprt pri ponudniku plačilnih storitev (TRR). Izpolnjen mora biti tudi pogoj neposrednega nakazila. Pomembno je, da pomeni konkreten način plačila neposredno nakazilo na TRR zavezanca, odprtega pri ponudniku plačilnih storitev. Pogoj ni izpolnjen, kadar prejme zavezanec plačilo posredno preko portala, kot se dogaja v konkretnem primeru, ko gostje storitve plačajo portalu, ki nato zneske, zmanjšane za provizijo, nakaže na TRR zavezanca. Le če posamezna spletna platforma izvedbe plačil zagotavlja storitev povezave plačnika in prejemnika plačila z določenimi izvajalci plačilnih storitev in plačilnimi sistemi na način, da so plačila kupca posredovana neposredno za vsako posamezno plačilo na račun prodajalca, gre pri plačilu za negotovinsko plačilo. Če pa zavezanec prejme plačila s posredovanjem zbirnih ali posamičnih plačil preko drugega računa (odprtega pri ponudniku plačilnih storitev, ki ni račun zavezanca) platforme, ni izpolnjen pogoj neposrednega nakazila. Hkrati poudarjamo, da v konkretnem primeru kupci račune za opravljene storitve plačajo praviloma s plačilnimi karticami, ki se v skladu s 4. točko 2. člena ZDavPR štejejo za plačilo z gotovino, zato je takšne račune treba potrditi že iz tega razloga.«

axzz - 14.03.2019 - 09:54

Turistična taksa se zaračunava v tujem imenu za tuj račun. Sobodajalci jo pobiramo za občino. Le ta NI DOHODEK, če je zaračunana posebej.

Pri AirBNB pa je vračunana v ceno. Ko jo odvedemo občini se prihodek najemodajalca zmanjša.

Ali menite, da se DOHODEK LAHKO ZMANJŠA tudi v primeru, ko je TT vračunana v ceno, saj je iz obračuna TT razvidno za koga in v kakšni višini je bila nakazana?

  

Žžžannn - 25.07.2021 - 18:53

Sorry da odpiram staro temo, ampak pri Airbnb se v Sloveniji TT ne obračuna samodejno. Lahko jo dodaš k obračunu, če uporabljaš Proffesional hosting tools.

Marta - 14.03.2019 - 11:11

draga Ani HVALA  za obrazložitev. Sem očitno v prekršku, zdaj se mi pa pojavlja vprašanje kako ga odpraviti (bolj za nazaj, kot za naprej )

axzz: po moje TT ni prihodek sobodajalca, in bi se lahko odštel, še posebej, če je razvidno iz dokumentacije

Ines - 10.02.2022 - 21:26

Da ne odpiram nove teme, bom kar tukaj vprašala, ker po vseh prebranih temah in forumih še kar ne vem...

Trenutno imam popoldanski normirani s.p., in oddajam sobe.
Čez poletje pa bi želela sobe oddajati tujcem, preko portala Air bnb in Bookinga. Če prav vem, se moram prijaviti kot atipični ddv zavezanecin potem vsak mesec izpolniti DDV-O in RP-O.

Sedaj pa me bega to, da ne vem kako oddati akontacijo dohodnine konec leta.
Kot normiranec sem oddala obrzec DDD-DDD in to je bilo to.

Kako pa to storim sedaj? Mesečno DDV-O in RP-O in potem konec leta DDD-DDD ali še kaj drugega?

Najlepša hvala za odgovor,
Ines