krpan in druščina postani član

Naslov teme: pariteta CIF Thessaloniki Grčija

952  12.03.2019 - 15:50h / DDV / Avtor: Aki / 151 / 2

Blago kupimo pri prodajalcu iz Kitajske pod pariteto CIF Thessaloniki.  Prodamo ga kupcu iz Bolgarije spet pod pariteto CIF  Thessaloniki Grčija. Bolgarski davčni zavezanec sam organizira prevoz iz Thessalonikov do Bolgarije. Bolgarski davčni zavezanec je uvoznik blaga. Kaj za nas to pomeni z vidika našega vhodnega in izhodnega računa? Razmišljam, da vhodni račun ni predmet naših slovenskih DDV evidenc, ne vem pa kaj to pomeni z vidika našega izdanega računa in kraja obdavčitve. Ali bi se v tem primeru lahko štelo, da opravljamo obdavčljivo dejavnost na ozemlju Grčije?

Hvala vsem za vaše komentarje. 

Uredništvo - 13.03.2019 - 08:07

Razmišljamo ...

Pri uvozu blaga v Unijo - v Grčijo plača  DDV uvoznik - tj. BG (uvoznik je lahko kdorkoli, torej to ne pomeni, da mora biti uvoznik tudi lastnik blaga). Lastnik blaga (za namene DDV) postane SI šele na ozemlju Grčije (ko se prenese pravica do razpolaganja na SI), ki nato preproda blago naprej BG (pariteta CIF). Vhodna faktura ni predmet slovenskega DDV.

Torej - prodaja blaga med SI in BG se šteje za dobavo blaga na ozemlju Grčije (prvi odstavek 20. člena ZDDV-1). Torej, bi moral SI v Grčiji teoretično pridobiti ID številko za namene DDV. Ker gre v tem primeru za dobavo blaga v drugo državo članico (prevoz opravi BG), je transakcija oproščena plačila DDV v Grčiji (primerjalno glejte 46. člen ZDDV-1). SI bi moral BG poročati tudi v RP-O.

BG bo naredil obdavčeno pridobitev blaga na ozemlju Bolgarije, torej se šteje za plačnika DDV v Bolgariji.

PS: o pravih in nepravih tristranskih poslih je na popolni davčni rešitvi tudi objavljen obsežen članek (1. del):

http://www.superdavki.com/article/18015/ref_cat/21

Aki - 13.03.2019 - 18:29

Hvala.  A bi pa problem registracije za DDV namene v Grčiji  lahko rešili, če bi ob prodaji uporabili kakšno drugo pariteto? Npr. da bi blago prodali že na ladji. Katera pariteta bi to potem bila?