krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prepis deleža podjetja

827  05.03.2019 - 09:48h / DDPO / Avtor: d / 197 / 2

Sem 100% lastnik podjetja. Delež podjetja bom odstopil/prepisal prijatelju, s katerim bova skupaj nadaljevala in širila poslovanje. Sam osebno ne bom prejel nobene kupnine za to, bo pa v zameno za odstop deleža novi solastnik vložil v podjetje denarna sredstva, ki se bodo porabila za nakup zaloge blaga.

Ali moram kot fizična oseba kaj narediti oz. kaj poročati na Furs?

Ali se vložek novega solastnika upošteva kot povečanje kapitala podjetja, ali pa je to njegovo posojilo, ki mu ga bo podjetje kasneje (ko bo imelo dovolj dobička) vrnilo?

Hvala že vnaprej za odgovore!

Viki - 05.03.2019 - 12:01

Ta način je zelo nesmiseln. Prodajte po ceni brez dobička, sicer bo imel novi lastnik težave, ker bo nabavna cena njegovega kapitala 0.

Denar ki ga bo novi lastnik vložil, je lahko vplačan presežek kapitala, seveda če je ta možnost opredeljena v družbeni pogodbi.

V družbeni pogodbi lahko potem opredelita % lastništva in drugačne % dobička ki pripada vsakemu lastniku (če je takšen vajin interes).

Simbi - 05.03.2019 - 16:47

Tako kot pravi Viki - nesmisel.

Na tak način kot ste si zamislili, je to darilo vašemu prijatelju in če je vrednost višja od 5.000 EUR, podleže obdavčitvi z davkom na dediščine in darila. Boljša varianta je prodaja vašega deleža. 

Moje mnenje pa je, da je naustreznejše, da vaš prijatelj vstopi v družbo kot nov družbenik z vplačilom osnovnega kapitala in pridobi delež na tej podlagi.

Naknadna vplačila (presežek kapitala) mislim, da morajo zagotoviti vsi družbeniki sorazmerno deležu v OK.