krpan in druščina postani član

Naslov teme: osnovna kmetijska dejavnost

713  25.02.2019 - 15:42h / DDPO / Avtor: kmet / 114 / 7

zaradi presega lestvice obdavčitve po katastrskem dohodku mora kmet oddati za leto 2018 dejanski obračun po prihodkih in normiranih odhodkih. (poleg osnovne kmetijske dejavnosti ima tudi dopolnilno dejavnost proizvodnja elektrine energije.) nekako bi radi to smi uredili in dohodke osnovne dejavnosti priključili v dohdej.... pred sabo imam en kup prejetih subvencij vendar žal ne vem katere vključim in katere ne..... prosim ali mi lahko kdo pomaga????  

Danja - 26.02.2019 - 08:04

Kolikor vem, je kmet obdavčen po katastrskem dohodku ne glede na višino prihodkov, razen če se sam prostovoljno odloči za drugo varianto. Obvezen je le vstop v DDV nad določeno višino KD (17.500 €?).

kmet - 26.02.2019 - 08:07

to tudi jaz vem...... vendar je dobil obvestilo iz FURS-a, da je presegel povprečje zadnjih 3 let ter da ni več obdavčen po katastrskem.....

Danja - 26.02.2019 - 08:13

To pa me je sedaj presenetilo. Na kateri člen zakona pa se sklicujejo? (prej sem se zatipkala, meja za DDV je 7.500,00 in ne 17.500,00, kar vi itak veste, pa vendarle prebira še kdo drug na tem forumu)

kmet - 26.02.2019 - 08:35

dobil je obvestilo o obvezni priglasitvi dejavnosti, saj je v dveh zaporednih letih presegel prag dohodka 7.500, zato je moral v lanskem letu določiti nosilca osnovne kmetijske dejavnosti in priglasiti kako bo obračunaval davčno osnovo (izbral je dejanske prihodke in normirane odhodke). sedaj pa sem na mizo dobila en kup prejetih subvencij od ministrstva za kmetijstvo, žal pa mi nihče ne zna pomagati (ne furs, ne ministrstvo) kaj moram vključiti v davčni obračun.....

Danja - 26.02.2019 - 09:17

Prebiram publikacije na FURS-ovih straneh za leta 2017 in  2018 in ne najdem te zaveze, le prostovoljne odločitve kmetov (in če kmet vstopi v to, se vodi zanj tako kot za s.p., glej spodaj, vključi se tudi dopolnilna dejavnost)

http://www.fu.gov.si/davki_in_druge_dajatve/podrocja/dohodnina/dohodnina_dohodek_iz_osnovne_kmetijske

_in_osnovne_gozdarske_dejavnosti/:

2017:

47. člena ZDoh-2 določa, da se opravljanje OKGD šteje za dohodek iz dejavnosti, če se njena davčna osnova ugotavlja na podlagi dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov oziroma dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov. Za tak način ugotavljanja davčne osnove se lahko člani kmečkega gospodinjstva prostovoljno odločijo, ob pogojih:

 

-       da eden od članov kmečkega gospodinjstva postane nosilec te dejavnosti in vseh drugih kmetijskih dejavnosti ter dopolnilnih dejavnosti, ki se opravljajo v okviru kmečkega gospodinjstva,

-       da se dejavnost priglasi pri davčnem organu in

-       da se nosilec zaveže, da bo izbrani način ugotavljanja dohodka iz dejavnosti uporabljal najmanj pet davčnih let.

 

V takem primeru je nosilec dejavnosti zavezanec za dohodnino od vseh dohodkov kmečkega gospodinjstva (torej dohodkov vseh članov kmečkega gospodinjstva) iz OKGD, druge kmetijske dejavnosti in dopolnilnih dejavnosti na kmetiji.

2018:V primeru, da se dohodek od OKGD ugotavlja na podlagi dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov oziroma dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov (poglavje III. 3. ZDoh-2), je nosilec dejavnosti kot zavezanec za dohodnino od dohodka iz dejavnosti dolžan opravljanje dejavnosti ustrezno registrirati ali priglasiti. Za tako dejavnost veljajo enaki predpisi glede vodenja poslovnih knjig oziroma evidenc ter izdajanja računov kot za samostojne podjetnike posameznike. Za vsako dobavo blaga ali opravljeno storitev je tak zavezanec dolžan izdati račun, ki ga tudi vključi v davčni obračun akontacije dohodnine oziroma dohodnine (v nadaljevanju: davčni obračun), v katerem izračuna davčno osnovo in akontacijo dohodnine oziroma dohodnino. Prav tako je zavezanec dolžan v davčni obračun vključiti subvencije, ki jih je prejel sam ali pa eden od članov njegovega kmečkega gospodinjstva. Zavezanec je dolžan davčni obračun enkrat letno predložiti davčnemu organu.

kmet - 26.02.2019 - 09:23

Danja fullllllllll hvala.... saj to sem tudi sama prebirala pa nič razumela.... torej bo edino prav, da v davčni obračun vključim vse prejete subvencije. ali kaj prodaja ali ne pa žal nimam še podatkov. se ja pa letos  na ministrstvo vključil - registriral obrt, tak oda verjetno se bo sedaj kaj bolj ''pošteno'' prodajalo :)

kmet - 26.02.2019 - 09:24

Danja fullllllllll hvala.... saj to sem tudi sama prebirala pa nič razumela.... torej bo edino prav, da v davčni obračun vključim vse prejete subvencije. ali kaj prodaja ali ne pa žal nimam še podatkov. se ja pa letos  na ministrstvo vključil - registriral obrt, tak oda verjetno se bo sedaj kaj bolj ''pošteno'' prodajalo :)