krpan in druščina postani član

Naslov teme: zasebni zavod

663  21.02.2019 - 08:40h / Ostalo / Avtor: DARJA / 141 / 3

Ali je vodenje poslovnih knjig za zasebni zavod predpisano. Ali lahko knjige vodi po sistemu enostavnega knjigovodstva?

Neža - 21.02.2019 - 09:01

Splošno pravilo je (26. člen Zakona o društvih), da društvo poslovne knjige vodi po sistemu dvostavnega knjigovodstva. Kljub temu pa zakonodaja dopušča, da ob izpolnjevanju določenih pogojev, društvo izbere enostavno knjigovodstvo. To pa lahko vodi društvo samo. Vodenje enostavnega knjigovodstva se namreč da naučiti na praktični delavnici, ki jo izvajajo računovodski strokovnjaki podjetja Data. Ta pa ni primerna le za društva, ampak tudi za samostojne podjetnike.

Društvo mora, v kolikor se odloči za enostavno knjigovodstvo, to določiti s temeljnim aktom oziroma drugim posebnim aktom. Enostavno knjigovodstvo lahko izbere, če izpolnjuje vsaj dve izmed naslednjih meril:

  • da povprečno število redno zaposlenih preteklega poslovnega leta ne presega dva;
  • da letni prihodki preteklega poslovnega leta ne presegajo 30.000 evrov;
  • da povprečna vrednost sredstev (aktive) na začetku poslovnega leta ne presega 50.000 evrov.

Društvo, ki ne opravlja pridobitne dejavnosti, pa ima na voljo še eno možnost. Če so njegovi prihodki iz preteklega poslovnega leta manjši od 10.000 evrov, lahko vodil le knjigo prejemkov in izdatkov (t. i. blagajniški dnevnik). Preostale podatke za letno poročilo, ki ga morajo oddati vsa društva, pa zagotovi z letnim popisom in ocenitvijo. Če imate glede vodenja poslovnih knjig kakršna koli vprašanja, vam nudimo računovodsko svetovanje.

Društva, ki pa opravljajo pridobitno dejavnost, morajo zagotoviti ločeno računovodenje. Podatke o finančnem in materialnem poslovanju iz te dejavnosti morajo torej voditi in izkazovati ločeno.

Neža - 21.02.2019 - 09:02

Spodaj Copy -Paste pojasnila

aninah - 22.02.2019 - 07:40

Če dobro vidim, je vprašanje za zavode, ne za društva. Poglejte Zakon o zavodih, kaj vam pravi, po kakšem sistemu je potrebno voditi in kakšne računovodske standarde mora uporabljati 

vsekakor pa velja upoštevati pridobitno in nepridobitno dejavnost.