krpan in druščina postani član

Naslov teme: Knjiženje izdelkov iz zaloge za promocijo

358  30.01.2019 - 09:21h / Ostalo / Avtor: JureB / 232 / 4

Pozdravljeni,

Ker knjižim sam, bi želel pojasnilo glede knjiženje izdelkov iz zaloge, ki jih damo za promocijo (vrednost izdelkov je manj kot 20 eur).

Izdelek uvozimo iz EU na zalogo in samoobdavčimo. Sem in tja se kakšen izdelek na prireditvah ali sejmu razdeli naključnim obiskovalcem. Kako to knjižim za reklamo in si odbijem ddv? Bral sem, da vnos izdanega računa in prejetega računa ni po pravilih in je potrebno uporabiti interni račun.

Ali lahko kdo napiše potek knjiženja po kontih?

Za knjižbo iz zaloge v strošek reklame imam tako, kako pa naredim konto odhodkov in ddv?

4170 / 6500

Hvala za pomoč.

 

katka - 30.01.2019 - 11:51

moje mnenje:

nabava je bila: 650/221 in ddv 160/260

poraba: 417/650..tukaj predvidevam, da ni ddv, če gre za porabo naključnim obiskovalcem

zakaj ste sploh dali v startu na zalogo? kako boste porabili preostanek? v proizvodnji?

IO - 30.01.2019 - 12:03

V osnovi se takšen material knjiži na zalogo materiala. Ko takšen material porabite nastanejo stroški poabljenega materiala, kakšni stroški  pa je odvisno od namena uporabe oziroma porabe.  Kar se tiče ddv-ja pa morate presojati za vsak namen porabe posebej. Sebi nikoli ne morete izdati računa, lahko pa za namene ddv napravite obračun obveznosti za ddv če je to potrebno. Najprej morate vedeti kaj je material in kaj je blago namenjeno prodaji. Seveda se lahko prodaja tudi material vendar to ni tako pogosto. Vračanje iz zalog blaga nazaj na stroške ni strokovno smiselno in v primeru velike količine tovrstnih dogodkov povzroča težave pri kontroli odhodkov in stroškov.

JureB - 30.01.2019 - 13:26

Ne gre za material, uvozim gotove proizvode, ki jih prodam naprej slovenskim kupcem. Kakšnega od teh proizvodov razdelim tudi za promocijo. Sedaj bi želel te produkte, ki so šli za promocijo razknjižiti. Namen uporabe je: reklama. Celotna vrednost izdelkov, ki jih naključno porazdelimo za reklamo je max. 1,5% od celotne letne nabave.

IO - 31.01.2019 - 07:54

Količinski potrošek nastane ko nekaj prodate tako nastanejo odhodki. Jaz sem mnenja, da bi takšne količine blaga prekvalificirali (preknjižil na zaloge materiala za reklamne namene) v material. Porabljen material za namene reklame tako neposredno povzroči stroške porabe materiala, katere nato knjižite kot strošek reklame. Obračunate DDV skladno z ZDDV. Seveda morate za vso to telovadbo na kontih imeti ustrezne knjigovodske listine.