krpan in druščina postani član

Naslov teme: Degiro, denarni skladi, prijava Doh_KDVP

207  16.01.2019 - 21:49h / Dohodnina / Avtor: jqr / 153 / 0

Zdravo,

verjetno že marsikdo pozna spletnega brokerja Degiro. Kot verjetno tudi veste, zaradi nizozemskih zakonov ne smejo naših prostih (še neinvestiranih) sredstev držati na bančnem računu, zato jih sproti investirajo v sklade denarnega trga (angl. MMF). Skratka, kadarkoli pride do dogodka, kjer se spremeni stanje na trgovalnem računu (npr. nakazilo, dvig, nakup/prodaja vr.p., prejem dividende, obračun provizije ipd.), takoj kupijo ali prodajo ustrezno število enot tega sklada. Ker imajo iz znanih razlogov vsaj evrski denarni skladi zadnja leta negativno donosnost, nam Degiro v znak dobre volje še kompenzira izgubo (dokupi kakšen del enote MMF), tako da se evrska protivrednost teh naših enot ne zmanjšuje. Meni npr. so tako šenkali 88 centov.

Vprašanje je torej, če je potrebno ves ta mumbo jumbo z nakupi in prodajami teh enot MMF ter kompenzacijami prijaviti v napoved dohodnine od kapitalskega dobička odsvojenih VP, glede na to, da v te "VP" nismo investirali ravno namensko.

In če je že treba, je vprašanje, kako se pravzaprav izpolni ustrezen obrazec v eDavkih. V prvem delu leta, ko se je še investiralo v neki Fundsharov sklad, bi to pogojno še nekako šlo. Ob prvi transkaciji (ko Degiro prejme prvo nakazilo, ki služi tudi kot del osebne identifikacije) se "VEP" (oz. v eDavkih "nabavna vrednost ob pridobitvi (na enoto)") določi kot 1, v nadaljevanju pa na nek relativen delež glede na to zač. vrednost (npr. 0.998). Da bo stvar zares zakomplicirana, pa nas je enkrat sredi leta Degiro primoral, da smo te Fundsharove "enote" "pretopili" v Morgan Stanleyeve. Od tu dalje pa so dotični izpiski tako kriptični (vedno v obliki, da smo prodali ali kupili xxx enot po ceni 0 ali 1 EUR, nikoli po kaki drugi vrednosti), da mi niti pri najboljši volji ni jasno, kako vse to pretvoriti v dohodninsko napoved.

Bodite prvi, ki bo komentiral.