krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prodaja osebnega vozila-DDV?

3549  27.12.2018 - 10:48h / DDV / Avtor: Micka / 166 / 3

Prosim za pomoč.

 

Družba, DDV zavezanka je kupila osebno vozilo od fizične osebe. Vozilo se je uporabljalo za dajanje v najem (kot nadomestno vozilo), zdaj pa ga bo prodala, kupec je fizična oseba.

Prodajna cena bo malo višja kot je bila nabavna, zanima pa me ali si pri prodaji obračuna DDV ali ne? In če se, ali se obračuna od celotne vrednosti ali samo od razlike nabavna-prodajna cena.

 

Zelo bom hvaležna za odgovore.

Lep pozdrav.

Uredništvo - 27.12.2018 - 14:14

Pri prodaji na ozemlju Slovenije se obračuna DDV. Za uporabo posebne ureditve za obdavčljive preprodajalce, na podlagi katere se pri prodaji obračuna DDV od razlike v ceni, morate izpolnjevati določene pogoje (med drugim tudi pogoj, da v okviru svoje dejavnosti in z namenom nadaljnje prodaje kupujete oz. uvažate rabljeno blago). V kolikor ne izpolnjujete tega "ključnega" pogoja, morate obračunati DDV po splošni ureditvi - tj. od davčne osnove, kot jo določa 36. člen ZDDV-1 (davčna osnova za namene obračuna DDV je vse, kar predstavlja plačilo, ki ga bo davčni zavezanec prejel od kupca ...).


PS: zapeljite na popolno davčno avtocesto:

http://www.superdavki.com/account/register/subscribe


PS2: vabljeni pa tudi na seminar - davčni obračun DDPO za gospodarske družbe za leto 2018:

http://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/122/davni-obraun-ddpo-za-gd-skladno-z-doloili-zddpo-2-za-leto-2018-na-praktien-nain

Nevidni - 28.12.2018 - 07:15

Če prav razumem razlago uredništva, lahko recimo s.p., ki ima registrirano tudi dejavnost nabave in prodaje rabljenega blaga za nadaljnjo prodajo, kupi avto, ga določen čas uporablja kot nadomestno vozilo(dejavnost je tudi avtovleka) in ga potem čez čas proda, ddv pa obračuna eventuelno samo od razlike, če je osnova za ddv pri prodaji višja kot je bila nabavna cena.

Lp

Martin Krpan - 28.12.2018 - 13:40

Ne vem, kako vi "razumete" urednika, ampak jaz ga razumem drugače, kot ga razumete vi :).

 

http://www.ddvpoznavalec.si/