krpan in druščina postani član

Naslov teme: Plačilo izleta za delavce

3479  18.12.2018 - 08:32h / Dohodnina / Avtor: Janko / 205 / 7

Podjetje je vse delavce peljalo na izlet, plačali so hotel, prehrano, prevoz. Vse skupaj kar nanese na kakšnega jurja ali dva :)

In sedaj? Naj računovodstvo reši kakor ve in zna.

Ker direktorju ne moremo dopovedat, da tako ne gre oz. bo potrebno plačat še kakšne dajatve, moramo nekaj naredit.

Če imate podobne primere, da se kar tako delavcem nekaj "da", kako rešujete, da ne bo neprijetnosti z dokazovanjem, da ste v računovodstvu storili vse, da bi pravilno obračunali in poknjižili ?

Hvala!

 

IO - 18.12.2018 - 09:40

Obračunajte potrebne dajatve in pripravite vse davčne obračune v podpis direktorju. Če ne bo želel podpisati pa se morate sami odločiti kako in kaj.

IO - 18.12.2018 - 12:40

Še opozorilo:da ne bo neprijetnosti z dokazovanjem, da ste v računovodstvu storili vse, da bi pravilno obračunali in poknjižili.

V primeru, ko v računovodstvu nekaj poknjižite kar ni zakonito, potem ste po KZ-1 soodgovorni za morebitno davčno utajo kot je odgovoren tudi direktor. Po slovenski zakonodaji je računovodja oziroma oseba, ki sodeluje pri izvršitvi kaznivega dejanja davčne utaje osebno odgovoren za svoja dejanja. Direktor je tudi odgovoren kot poslovodna oseba, in bi bil v primeru, da se mu to lahko dokaže odgovoren tudi napeljevanja npr. računovodje, k kaznivemu dejanju davčne utaje.

Počasi se boste morali računovodje zavedati da morate ravnati strokovno etično in z veliko stopnjo integritete. Svoje direktorje pa boste morali naučiti, da ne morejo od vas zahtevati nekaj nezakonitega, ker že s tem napravijo kaznivo dejanje poleg drugih ki nastanejo lahko istočasno.

Seveda dokler se dejanje lahko opredeli kot prekršek je skladno s tem tudi sankcioniran. Vendar pa se zavedajte da ko enkrat direktor dobi občutek, da lahko nekaj utaji mu to preide v navado in hitro njegovi prekrški presegajo mejo, ki lahko pomeni prekvalifikacijo v kaznivo dejanje.

Janica - 18.12.2018 - 15:27

@IO:  Počasi se boste morali računovodje zavedati da morate ravnati strokovno etično in z veliko stopnjo integritete

 

To seveda vse drži. Če pa ne narediš po direktorjevih zamislih ali zgubiš službo in če si servis pa zgubiš stranko.

Tako enostavno se to.

IO - 18.12.2018 - 15:55

Res je vendar pa se morate zavedati da v primeru kadar naredite tako kot hoče direktor v takšnih primerih, prevzamete na sebe tudi tveganje in odgovornost! Potem pa pretehtajte ali je takšno tveganje vredno vašega zdravja in tistega nekaj denarja. Vprašajte se tudi če vam ta direktor v pisni obliki da navodilo da to nekaj tudi storite. V 99 % tega v pisni obliki ne boste prejeli. In tudi če vam da pisno navodilo to računovodje oziroma tistega ki knjiži ne razbremeni ničesar. V sodni praksi so že bili takšni primeri in vedno več jih bo. Direktor se takrat naredi naivnega in zavrne svojo odgovornost in reče, da je za to kriv računovodja ali računovodkinja. In ta seveda ne more ubraniti svojega primera, ker za to nima nobenega strokovnega argumenta.

Če kot računovodski servis vse poknjižite kot želijo stranke potem niste strokovni in prispevate k prevaram in tudi davčnim utajam. S tem niste rešili ničesar. Strokovni računovodski servis tega ne dovoli in takšne stranke najprej poskuša prepričati z argumenti sicer pa jim predlaga da naj poiščejo drugega.

Servisi kar naprej jamrajo vendar so za to sami krivi, ker ne postavijo jasnih pravil svojim naorčnikom. Ti seveda potem najdejo nekoga ki je pripravljen pač tvegati in mu je vseeno.

In še to nekoč sem govoril z nekim davčnim svetovalcem, ki je rekel da kadar nekdo želi da nekaj svetuje kar je na meji legalnega potem mu jasno pove da za majhen denar tveganja pač ne bo prevzel.

nja - 19.12.2018 - 09:19

K sreči v redkih primerih je zalegel stavek "to je kaznivo dejanja in jaz zaradi vas ne mislim it v zapor". Ljudje mislijo, da se njim pa nič ne bo zgodilo, da njih nadzor že ne bo doletel, kaj šele kazen, kaj šele zaporna kazen! (pa saj je ista mentaliteta povsod, tudi na cesti, neosvetljeni lahkoh nog naokoli-saj me ne bodo povozili). Računovodje so že z zapornimi kaznimi.Na sodišču je direktor eno namočil-češ, jaz pa nič ne vem o tem, tega nisem nikoli izrekel. 

Pogovor, razgovor, argumentirat zakonodajo in stavek "jaz res ne grem v zapora zaradi vas". 

e.t. - 19.12.2018 - 09:38

No glede na to, da so me razlastili v NLB in NKBM mi država ne bo tulila o odgovornosti!!!

Mat - 19.12.2018 - 12:02

Problem je samo v neukem direktorju !  Pač med potovanjem bi organizirali še kako mini izobraževanje, morda iz varstva pri delu ali kaj podobnega, ali kak ogled konkurenčne proizvodnje, pa bi bili že en malo bolj na zeleni in ne na črni strani....