krpan in druščina postani član

Naslov teme: Faktura za obratovalne stroške

3218  21.11.2018 - 16:08h / DDV / Avtor: Marija / 210 / 8

Naše podjetje je lastnik stanovanja, ki ga oddajamo v najem fizičnim osebam-neobdavčljiva dejavnost.

Na podjetje glasijo računi za obratovalne stroške, DDV ne odbijamo.

Ko poleg najemnine zaračunamo še obratovalne stroške, fakturiramo enako kot nam dobavitelji (enake stopnje DDV ali oproščeno). Je tako ok?

xx - 22.11.2018 - 07:23

Bruto znesek.

Mat - 22.11.2018 - 11:52

Po moji kmečki logiki, si vi odbijate ddv od prejetih stroškov, nato pa enako + morda par eur za vašo storitev in zalaganje naprej računate končnemu kupcu - najemniku, ki pa si, kot FO itak ne more odbijati ddv- ja . 

Bojana - 22.11.2018 - 12:36

Od stroškov, oz, od prejetih faktur, ki so vezani na stanovanje si DDV-ja ne odbijamo. Stanovanje je naložbena nepremičnina, s katero opravljamo neobdavčljivo dejavnost - dajanje v najem - najemojemalci so FO.

Če gledam 16. člen ZDDV-1:

-prejete račune evidentiramo v svoje DDV evidence, vendar DDV ne odbijamo

-dolžni smo izdati račun in ga prav tako evidentirati v DDV evidence - najemnino kot oproščeno dobavo brez pravice do dbitka DDV, režijske stroške, ki jih po najemni pogodbi obračunamo posebej, pa....?

Hja, ne vem, če bi postopali pravilno, če rečemo, da so ti stroški del glavne transakcije (najemnine) in DDV-ja ne bi obračunali...

Danja - 22.11.2018 - 13:13

Najenostavneje je, če imate že v najemni pogodbi napisano, da so stroški sestavni del najemnine. Na računu prikažete najemnino  v skupnem znesku, nato pa samo opisno prikažete v dveh delih:

- fiksni del.... (čista najemnina)

- variabilni del..... (za stroške v bruto znesku), DDV-ja posebej ne prikazujete, saj boste od spodaj napisali opombo, da davek ni zaračunan na osnovi 2. točka 44. člena. 

Ne vem, zakaj bi prikazovali DDV na izdanem računu in ga nato morali plačati državi, saj si ga niste odbijali od prejetih računov za obratovalne stroške.  

Bojana - 22.11.2018 - 14:11

Danja, kaj pa če imamo v pogodbi točno določen znesek najemnine ____ € / mesečno

in v naslednjem členu, da je poleg najemnine najemnik dolžan plačevati vse tekoče stroške za stanovanje (stroški elektrike, vode,...), bi se potem po vaše prav tako lahko sklicevali na 2. tč. 44. čl. in vse skupaj prikazovali pod oproščene dobave brez pravice do odbitka DDV?

Danja - 23.11.2018 - 07:55

Dajte raje aneks k pogodbi, stranka bo razumela, FURS pa bo zadovoljen. Tako kot imate vi napisano v pogodbi, bi zadoščalo le v primeru, ko spremenite naslov za vse stroške direktno na stranko, ali če bi obračunavali DDV z odbitnim deležem.

Danja - 23.11.2018 - 08:00

Morda še ena rešitev: da vodite te stroške na kontu 145, jih ne dajete v DDV evidence in jih prefakturirate na podlagi 6/3 točke 36.člena ZDDV-1 in račun knjižite na 245, prav tako mimo DDV evidenc. Tak način sicer uporabljajo nekateri upravniki, vi pa naštudirajte ali se najdete v tem.

Bojana - 23.11.2018 - 11:20

Glede na to, da so računi-obračuni za obratovalne stroške upravljanja, elektrike,... naslovljeni na naše podjetje, ki je lastnik naložbene nepremičnine- stanovanja, menim, da je bolje, da jih knjižimo tako, da DDV-ja ne odbijamo, ker zagotavljamo ločeno vodenje knjigovodstva za to nepremičnino, ne obračunavamo odbitnega deleža, fakturo pa izstavimo FO: najemnina + specificirani stroški, sklicujemo pa se v celoti na

2. tč. 44. čl.

Citiram eno razlago (dotaknila sem se je že v mojem prvem komentarju):

V kolikor so ti stroški del glavne transakcije (v našem primeru najemnina), potem je njihova obravnava z DDV v okviru enotnosti transakcij lahko enaka glavni transakciji.

Danja, zelo sem vam hvaležna za vaše odgovore.