krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDV pri storitvah v tretje države - obrnjena davčna obveznost

3210  21.11.2018 - 11:22h / DDV / Avtor: tatiana / 104 / 1

Pozdravljeni,

jaz bi želela pridobiti informacijo od kje izhaja "obrnjena davčna obveznost" v primeru opravljanja storitev v tretje države na podlagi 1. odstavka 25. člena ZDDV-1? Namreč na spletu sem zasledila odgovore, ki navajajo takšno rešitev.

Glede držav članic EU je zadeva povsem jasna - imamo DDV direktivo na podlagi katere imajo države članice (oziroma morajo imeti) povzeto določbo glede plačila DDV v primeru opravljanja storitev s strani davčnega zavezanca, ki nima sedeža v državi, kjer se storitev opravi (naša 3. točka 1. odstavka 76. člena ZDDV-1).

Kaj pa v primeru tretjih držav - ali smo res tako prepričani, da imajo tudi tam enako določbo? Jaz menim, da bi moral davčni zavezanec, ki opravlja storitve v tretjo državo vedno preveriti ali se mora morebiti tam registrirati za namene DDV.

Najlepša hvala za vaš odgovor.

Lp, Tatjana

Mat - 22.11.2018 - 11:59

Podvprašanje !   Kako pa veste, da v tretji državi sploh imajo DDV ?   Moje mnenje, da v kolikor vi storitev fizično ne delate na ozemlju 3 države ali na nepremičninah, je treba gledati našo in EU zakonodajo, kaj pravi okoli tega.   Prejemnik računa v 3. državi bo pa že sam vedel, kaj mora okoli tega morda ali pa tudi ne po njihovih zakonih storiti.