krpan in druščina postani član

Naslov teme: Omejitve pri delu

3201  20.11.2018 - 11:38h / Ostalo / Avtor: žiga / 757 / 4

Delavec je bil nekaj časa na bolniški zaradi bolezni. Zdaj je zaključil z bolniško, vendar ima kar nekaj omejitev pri delu. Mi mu takšnega dela žal ne moremo zagotoviti. Kako postopati v tem primeru in na koga naj se obrnemo, da dobimo konkretnejše informacije? In kaj naj z delavcu v tem vmesnem času, ko stvar rešujemo, delat ne more, dopusta nima dovolj?

Opa Zovalec - 20.11.2018 - 14:47

Jaz običajno poskusim najprej s pritožbo na odločbo ZPIZ. Če dela za delavca resnično nimate, ga napotite na čakanje (100% nadomestilo plače) in sprožite postopek za odobritev prekinitve DR pri

komisiji za ugotovitev podlage za odpoved pogodbe o zaposlitvi. Več o tem na: http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/delovna_razmerja_in_pravice_iz_dela/komisija_odpoved/. Postopek je navadno dolgotrajen in le redko uspešen za delodajalca.

 

Zelo pomembno je, ali in kdaj se delavec lahko upokoji. Pa še vrsta drugih malenkosti. Za začetek poglejte ZDR in pa zakon o zaposlovanju invalidov (ne spomnim se natančnega naslova, pobrskajte na spletu). Razmislite tudi o strokovni pomoči - svetovalcu.

 

Ah ja, saj sploh ne vemo, ali ima delavec priznano invalidnost. Če je nima, potem pa sledi iskanje primernega dela (dokumentirano) in nato, če se to ne najde, odpoved iz poslovnih razlogov

tina - 21.11.2018 - 06:58

Poiščite pomoč odvetnika (v primeru odpovedi), ki se ukvarja s pravnimi zadevami iz delovnih razmerij.

Zelo pomermbno je, da se res obrnete na strokovnjaka, saj po izkušnjah naših strank to ni vsak. (pri eni se je zakompliciralo, ker je bil odvetnik le odvetnik, pri drugih pa je bilo vse v redu, ker je bila odvetnica strokovnjak iz delovnega prava)

B - 21.11.2018 - 09:18

Ne pojasnite, ali ima delavec status invalida. V kolikor je invalid je reševanje povsem drugačno kot če ima samo omejitve brez statusa. Pomembno je tudi, koliko je zaposlenih v družbi ali s.p.-ju.

žiga - 21.11.2018 - 11:39

Delavec je v našem podjetju zaposlen malo več kot 10 let, gre za mladega delavca. Omejitve so zaradi prebolele bolezni in nima statusa invalida.