krpan in druščina postani član

Naslov teme: Boniteta zaposlenemu - nastanitev

3028  28.10.2018 - 18:43h / Dohodnina / Avtor: tina / 96 / 6

Podjetje ima v lasti starejšo stanovanjsko hišo, kupljeno z namenom dolgoročne razširitve dejavnosti. Direktor je omogočil zaposlenemu, da si v tej hiši začasno uredi prebivališče. Kako določiti višino bonitete? 

Po določilih ZDOH naj bi:

- to bila primerljiva tržna cena, ampak kako le to določiti? Verjetno ne gre kar tako poiskati primerljivo stanovanje in boniteto določiti na podlagi najemnine tega stanovanja??

- če primerljive tržne cene ni mogoče določiti naj bi to bili stroški delodajalca-kar mislim da v našem primeru ne pride v poštev (to bi bilo, če bi mu mi plačevali najemnino)

- če ni možno določiti bonitete na osnovi prvih dveh alinej pa zakon določa, da boniteta znaša 0,6 % tržne vrednosti premoženja mesečno - ampak kako določiti tržno vrednost te hiše? je potrebna ocena cenilca? Nabavna vrednost hiše je bila namreč enkrat višja od vrednosti po oceni Gurs-a.

Kaj nam svetujete? Kako naj se lotimo zadeve, da ne bo davčno sporno? Ne bi namreč želeli, da bi zaposlenega preveč obremenili, saj je hiša res že starejša in realno ni vredna toliko za kolikor smo jo kupili.

Lepo prosim za nasvete, mnenja, izkušnje...

Hvala :)

tina - 29.10.2018 - 06:26

izberi svoj naziv

B - 29.10.2018 - 11:34

V kolikor si je sam uredil stanovanje, mu ne morete zaračunati boniteto, oziroma je potrebno upošrevati njegovo vlaganje v vašo nepremičnino. Naj enostavneje je, da boniteto odmislite, ko bo pa pretekel čas, glede na vrednost njegovega vlaganja, mu pa žačnete obračunavati najemnino.

Sabina V - 29.10.2018 - 12:32

V kolikor si je sam uredil stanovanje, to je da je povečal vrednost kihe, ne da je notri prinesel svoje pohištvo, ki ga bo tudi odnesel ko se odseli, potem napište v najemno pogodbo to kot višino najemnine za X let. Ne vem če je vložil 10.000 Eur potem je to lahko najemnina za cca 3 ali pa 10 let. Potem za ta čas ni bonitete saj je najemnino že plačal.

Za naprej pa poiščite neko tržno vrednost, ne vem saj kakšno stanovanje, hiša se pa ja oddaja v radiu 20km.

 

Tržba vrednost hiše, če ne drugega imate kupoprodajno pogodbo. To je bila tržna vrednost v tistem trenutku raen če se ni hiša prodala od lastnika podjetja podjetju. Če ste jo kupili na trgu je to tržna vrednost. To sedaj zopet vi veste ali je od nakupa minilo 5 mesecev ali 5 let. Če je 5 mesecev potem je to ta vrednost če je 5 let potem pa morate pogledati gibanja na trgu v tem času in prilagodit. Ali pa najeti cenilca.

 

tina - 29.10.2018 - 12:51

Hvala za odgovor. 

Malo sem mogoče nerodno zapisala - v bistvu ni on nič urejal v hiši, da bi s tem povečeval vrednost nepremičnine - zgolj vselil se je in si na upravni enoti na tem naslovu uredil začasno prebivališče.

Hiša je bila kupljena v začetku letošnjega leta, ampak kot rečeno smo jo kupili po bistveno višji vrednosti kot je dejansko vredna (ker si pač v prihodnosti obetamo od te nepremičnine visoke koristi, saj leži na nam zelo ugodni lokaciji). Nabavna vrednost je enkrat višja od vrednosti po oceni GURS-a. Ne zdi se nam prav, da bi sedaj zaradi tega zaposlenemu obračunavali tako visoko boniteto. Če bi hišo prodajali naprej, dvomim da bi jo kdo kupil po takšni ceni kot smo jo mi. 

Kaj če za obračun bonitete upoštevamo ocenjeno vrednost Gurs-a?? 

Kaj v primeru davčne kontrole sploh vzdrži? Če kar tako (po svoji presoji) poiščemo primerljivo hišo/stanovanje? 

Lepo prosim za komentar.

Res nikjer nisem našla o tem nobenega primera, pojasnila Furs-a, zato sprašujem po vaših izkušnjah.

Hvala vam.

B - 30.10.2018 - 08:32

Iz vsega povedanega lahko žaključite, da z primerno najemnino rešite problem bonitete.

Sabina V - 30.10.2018 - 10:31

Če ste jo kupili v začetku letošnjega leta potem je to tržna vrednost. Kot razumem je bila kupljena na trgu. GURS vrednost niso tržne. Kaj pa bi naredili če bi kupili po nižji vrednosti kot je GRUS vrednost? Bi tudi vzeli GURS vrednost?

Če pa vam to in ok vam še vedno ostane cenitev.