krpan in druščina postani član

Naslov teme: lastništvo orodja in postopno odplačilo

2642  12.09.2018 - 14:15h / DDV / Avtor: bivi / 93 / 0

Za izdelano orodje bi morali izstaviti račun za kupca v EU. Orodje ostane pri nas v proizvodnih prostorih in na njem bi brizgali izdelke za tega kupca. 

Kupec računa za orodje noče prejeti, ker imamo s pogodbi določeno, da se bo orodje poplačalo z določenim pribitkom za prodani brizgani izdelek za tega kupca. V pogodbi je tudi določeno, da lastništvo orodja preide na kupca takrat, ko bo orodje poplačano (lahko tudi po več letih). Orodje bo takrat verjetno že iztrošeno in ga kupec niti ne bo prepeljal k sebi.

Realizacija se mora takoj knjižiti kot prihodek našega oddelka orodjarne, ko pa se prodajajo izdelki, se razknjižuje oz. zmanjšuje realizacije teh izdelkov na drugem profitnem centru in zapirajo AČR (ali dolgoročne poslovne terjatve).

 

Vprašanja:

- kako in kdaj se obravnava DDV?

- Za vrednost orodja, ki bi se plačeval »skozi brizgane izdelke«, bi dogodek knjižili na AČR (konto 19/76) ali na dolgoročno poslovno terjatev (konto 086/76) ?

 

Ne vem pa, kako bi bilo pravilno glede na lastništvo:

Po pogodbi naj bi lastništvo orodja prešlo na kupca takrat, ko bi bilo odplačano. Orodje bi lahko (v tem trenutku se še ne ve) po zaključku posla oz. odplačilu ostalo še pri nas ali pa bi ga kupec odpeljal.  Kako bi v tem primeru pravilno izstavljali račune in obračunavali DDV?

 

Lahko pa lastništvo takoj preide na kupca. To bi bilo lažje. Tudi kupec bi lahko knjižil v svojih knjigah pravilne poslovne dogodke. Ne vem, kako sedaj naši kupci te dogodke pri sebi  sploh evidentirajo (ker nočejo računa in nočejo plačati DDV), saj se pogovarjajo samo komercialisti in zagovarjajo, da je vse v pogodbi ?!

 

Za vsako mnenje bi bila zelo hvaležna.

Lep dan 

Bodite prvi, ki bo komentiral.