krpan in druščina postani član

Naslov teme: Pravica do odbitka DDV-ja pri nakupu vozila

2317  27.07.2018 - 12:24h / DDV / Avtor: Dan / 90 / 3

Prosim za pomoč. Stranka je kupila tovorno vozilo (dejavnost avtoprevozništvo). Registrirano še ni ker trenutno nima voznika za omenjeno vozilo. Sedaj pa FURS pravi da nimamo pravice do odbitka DDV-ja ker le to še ni registrirano. Imeli jo bomo ko bo le to registrirano. Ali ima kdo podoben primer? Mislim da imamo pogoje iz 62. in 63. člen-a izpolnjene (blago uporablja oz. jih bo uporabil,...).

Če je temu res tako, potem je boljše, da damo vozilo na zalogo in ga ob registraciji prenesemo v OS.

Hvala za vaša mnenja.

 

mona - 27.07.2018 - 12:31

Pravica do odbitka je neodvisna od datuma registracije. Pomemben pa je namen uporabe. Podajte samo izjavo, da ste vozilo kupili, da vam je bila opravljena dobava, da boste vozilo uporabljali za obdavčeno dejavnost in da ga boste registrirali okvirno takrat in takrat.

Prevozniki vozila registrirajo kasneje zaradi različnih razlogov: npr. vozilo je potrebno popraviti, dograditi, še ni aktivna sezona (npr. pri turističnih avtobusih...). Dosedaj še nisem imela težav glede odbitka, so pa vedno preverili, zakaj vozilo še ni registrirano.

Dan - 27.07.2018 - 13:16

Hvala Mona. Tudi jaz do sedaj še nisem imela problema. Gospe sem citirala 62 in 63. člen pa vztraja pri svojem, da je gledala evidence in da ni registrirano in da je pri tovornih vozilih pogoj za odbitek, da je registrirano. Ko sem jo vprašala kje to piše pa ni vedela povedati, pa da itak nič ne izgubimo če DDV odbijemo, ko bo vozilo registrirano - no comment...

Saj če je temu tako potem ga rajši damo na zalogo in ga prenesemo v OS ko je registrirano,.... 

nika - 27.07.2018 - 15:27

 Imela sem primere tovornih vozil, sem si upoštevala ddv, registracija pa je bila naslednji mesec.  Ali pa kot je rekla Mona, če je potrebna nadgradnja.  Ne rabite ga prenest na zalogo.  Naj vam da pisno razlago zakaj si ga ne smete upoštevat. Če si ga boste dali na zalogo, bo pa pogledala, če ste registrirani za opravljanje dejavnosti prodaje vozil. In če niste, vam bo spet rekla, da si ne smete upoštevat. V glavnem vztrajajte pri svojem in vam naj da pisno. Definitivno si ga lahko upoštevate. Registracija nikoli ni bila pogoj.

 

lp