krpan in druščina postani član

Naslov teme: prosim za pomoč-vaše mnenje

2118  02.07.2018 - 10:11h / DDV / Avtor: zdenka / 130 / 3

5.3.2018 smo prejeli račun od DE zavezanca za rabljen osebni avtomobil. DDV ni bil obračunan na osnovi 25a USTG.

ker smo mi obdavčljivi preprodajalec rabljenih vozil smo to zavedli v knjigo DDV in naredili samoobdavčitev. Mislim, da je do sem vse prav.

potem pa smo v sredini maja prejeli od njih popolnoma enak račun, številka in datum identična, razlika je le v tem, da so sedaj na računi izkazali njihov DDV, torej smo prejeli račun z davkom. Sedaj več ne vem kaj naj naredim oz. kaj je prav. Vprašali smo jih zakaj so to naredili in odgovarjajo, da so se enostavno zmotili in da po njihovem mora biti DDV zaračunan. Kaj sploh lahko zdaj naredim, da bo pravilno?? Prosim za vaša mnenja, kateri imate izkušnje s tem.

Uredništvo - 02.07.2018 - 14:49

Klepetulje nimamo vseh podatkov, da bi vam lahko podali kakšen "korekten" odgovor.


Treba je najprej vedeti, ali je vozilo bilo odpeljano iz Nemčije v Slovenijo? Nato ali ste kupili rabljen osebni avtomobi:

- po posebni ureditvi za obdavčljive preprodajalce (DE obračuna DDV od razlike v ceni, vendar ga na računu ne prikaže. Takšna pridobitev blaga ni predmet DDV v Sloveniji); ali

- po splošni ureditvi (DE se sklicuje na oprostitev plačila DDV, saj opravi dobavo blaga znotraj Unije. Pridobitev blaga je predmet DDV v Sloveniji in se pridobitelj šteje za plačnika DDV).

itd.


Na podlagi česa - katerega člena njihovega zakona vam zaračunavajo DDV? treba povprašati ... blago ostane na ozemlju Nemčije?

PS: Popolna davčna rešitev:

http://www.superdavki.com/home

zdenka - 03.07.2018 - 07:06

hvala za odgovor. Vozilo je bilo odpeljano iz Nemčije v Slovenijo. Imamo ustrezne prevozne listine. Kupili smo rabljen osebni avtomobil za nadaljnjo prodajo.

 

izla - 03.07.2018 - 10:53

Imam isti primer. So mi obljubili, da bodo njihov ddv vrnili, ko bomo poslali dokaz, da je vozilo v Sloveniji.

Baje imajo zelo strogo glede vozil. Da ne pride do zlorab, najprej zaračunajo, potem pa vrnejo. Bomo videli.

Jaz sem postopala kot, da ddv ni zaračunan. Znesek DDV-ja dala na terjatev.