krpan in druščina postani član

Naslov teme: OSEBNO VOZILO-NADALJNJA PRODAJA

1866  28.05.2018 - 13:53h / DDV / Avtor: zdenka / 133 / 4

Kupili smo rabljeno osebno vozilo v Nemčiji za preprodajo. Od dobavitelja smo prejeli račun v bruto vrednosti. obdavčitev je bila po 25.členu ZDDV in naredili smo samoobdavčitev. Sedaj smo prejeli popravek računa, in sicer nam je poslal račun neto vrednost in posebej izkazan 19% njihov davek. Njegovo pojasnilo je bilo, da se je zmotil in da nam je moral zaračunat njihov davek mi pa ga lahko zatevamo v Sloveniji nazaj. Ampak vem, če že je treba zahtevek poslat na nemško davčno in čakat na njihovo potrditev. Zanima me ali je to sploh pravilno, da nam je izkazal DDV posebej, ker iz naše prakse to ni običajno. Hvala za odgovore.

Uredništvo - 28.05.2018 - 14:25

zdenka, "mučke" v obeh primerih.. :)

Priporočamo branje naslednjega e-Super časnika, v kolikor imate dostop do popolne davčne rešitve:

http://www.superdavki.com/article/11054/ref_cat/248

PS: vedeti morate, ali je bila prodaja rabljenega motornega vozila predmet posebne ureditve za obdavčljive preprodajalce (torej, DE pri prodaji obračuna nemški DDV od razlike v ceni, ne sme pa ga prikazati na računu ...) ali po splošni ureditvi (dobava blaga znotraj Unije, oproščena plačila DDV v Nemčiji in obdavčena pridobitev v Sloveniji - seveda, če so izpolnjeni vsi pogoji).

Zakaj pa vam je zaračunal njihov DDV?

zdenka - 29.05.2018 - 08:25

hvala uredništvo, imam popolni dostop, bom preštudirala.

Zakaj pa nam je DDV zaračunal pa še preverjamo, ne vemo zakaj, njegov prvi odgovor je bil, da je moral.

Luna - 29.05.2018 - 09:29

Isti primer smo imeli mi, vendar smo imeli na prvotnih fakturah iz marca zaračunan njihov 19% Mwst. Tudi tu so razlagali, da drugače ne gre. No navsezadnje so ugotovili, da so fakture dejansko napačno izstavili. Dobili smo nove fakture za ista vozila, datirana v maju, izstavljene brez njihovega Mwst. Ker so bile fakture že plačane nam je prodajalec vrnil razliko napačno obračunanega Mwst. Po prvotnih računih sem ta davek izkazovala kot terjatev za davek plačan v tujini, vendar zahtevka nismo dajali na FURS, temveč nam je prodajalec vrnil napačno obračunani davek.

zdenka - 29.05.2018 - 11:59

hvala Luna.