krpan in druščina postani član

Naslov teme: UPORABA LASTNEGA BLAGA

5428  27.12.2002 - 13:52h / Ostalo / Avtor: merci / 82 / 2

Podjetje uvozi aparate na nadaljno prodajo. Enega od teh aparatov bi vzeli iz zaloge in ga uporabljali za predstavitev na seminarjih oz.sejmih. Ali se ta aparat prenese med osnovna sredstva ali pa ga lahko odpišemo in knjižimo med stroške?
Hvala za odgovore.

miska - 28.12.2002 - 08:25

Sama bi ga knjižila na poseben analitičen konto trgovskega blaga - vzorci, nikakor pa ne med osnovna sredstva. Nenazadnje pa je pomembno tudi to, kaj se bo zgodilo z njim potem, ko ne bo več vzorec. Verjetno ga boste prodali naprej in morda celo prej, kot v treh letih. Vzorce se namreč uporablja le v času promocije nekega izdelka - vprašanje, če je to tri leta. Morda bi bilo dobro v internem aktu opredeliti, kaj za vas pomenijo vzrorci oz. blago za promocijo in tam odgovorite na moja vprašanja. Če si boste sami postavili sodila za presojo posameznih vrst sredstev, potem jih bo nšpektor težko ovrgel, še zlasti, če bodo dobro utemeljena. Pozdrav miška

silba - 30.12.2002 - 09:05

Se strinjam z odgovorom. Lahko pa zmanjšujete vrednost rabljenega trgovksega blaga na enak način kot bi izračunavali amortizacijo. V kolikor bo prišlo do prodaje bo cena seveda znatno nižja, zato je smiselno sprotno zmanjševanje zmanjševanje vrednosti (evidentirane kot stroški materiala v okviru stroškov reklame. Doba odpisa naj bo seveda primerna času uporabe.