krpan in druščina postani član

Naslov teme: PODJEMNA POGOD.-NUJNO PROSIM???!!!

5421  27.12.2002 - 07:36h / Ostalo / Avtor: atis / 75 / 4

Kako skleniti podjemno pogodbo? osnutek ali jo lahko kupimo?ali je za upokojenca ki pomaga pri delovanju društva upokojencev podjemna pogodba ali je boljše osebno dopolnilno delo? prosim pomagajte?!!

aja - 27.12.2002 - 08:45

Cenejše je osebno dopolnilno delo, vendar je vprašanje če je možno za to obliko, ker so oblike osebnega dopolnilenga dela navedene (npr. čiščenje, vzdrževanje), ter omejene z letnim zneskom.

Matjaž K - 27.12.2002 - 13:27

Za upokojence je ravno problem, ker če kaže delo elemente odvisnosti od navodil "delodajalca"-naročnika je treba skleniti pogodbo o zaposlitvi (pa čeprav za delovni čas krajši od polnega). Upokojenec pa pogodbe o zaposlitvi ne more skleniti. To je eden izmed stranskih učinkov ZDR - tisti ki so upokojeni, naj ne "odžirajo" dela brezposelnim.

LP

lalika - 29.12.2002 - 11:30

Z vsem dolžnim spoštovanjem, ampak mislila sem, da so take real-socialistične ideje o enakih želodcih, rokah, možganih in še čem... že zgodovina. Res je, da ni nihče nenadomestljiv, res pa je tudi, da znanje in izkušnje veliko pomenijo in da je občasna pomoč vitalnega upokojenca v podjetju lahko "zlata vredna". In taki ne odžirajo kruha drugim, ampak kvečemu kdaj pomagajo do novih delovnih mest. V Eu so se upokojenci organizirali (primer SES iz Nemčije, z njimi sodelujejo tudi znani slovenski upokojeni strokovnjaki), mi bi jih pa kar za v staro šaro. Zakaj pa ne kar na britof?

Glede strahov okrog podjemne pogodbe - saj je praktično isti šmorn, kot pogodba o delu, le drugo zakonsko podlago ima, pa jo je treba malo prilagoditi. ZDR je samo "ukinil" prakso, da se podjemna pogodba uporablja tudi tam, kjer gre za delovno razmerje, torej naredil več reda, vsekakor pa upam, da zakonodajalec ni želel preprečiti občasnega angažiranja zunanjih strokovnjakov pri posameznih projektih v podjetjih.

Matjaž K - 30.12.2002 - 19:02

Podjemno pogodbo je poznal prej že ZOR. Imeli smo torej dve vrsti "pogodb o delu", tisto po ZOR in tisto po ZDR.

Po ZDR-1 ni več pogodbe o delu v smislu delovne zakonodaje."Haklc" ZDR-1 pa je v tem, da določa, da je delovno razmerje tisto razmerje, ki vsebuje določen elemente (naštete v ZDR-1). Eden izmed njih je odvisnost od navodil delodajalca.

Torej, če upokojenka dela kot tajnica, mi noben ne bo prepričal, da je to podjemna pogodba. Za tako delo bi bilo praviloma treba skleniti pogodbo o zaposlitvi.

Praktično vprašanje pa je, koliko bo to prišlo v prakso. Saj vemo, da inšpekcijske službe ne morejo biti na vseh koncih naenkrat.

LP