krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDV STAVBNO ZEMLJIŠČE

1375  30.03.2018 - 09:52h / DDV / Avtor: Nata / 100 / 2

Pozdravljeni,

 

Imam naslednjo situacijo, podjetje, ki je registrirano za organizacijo in izvedbo stavbnih projektov in ni DDV zavezanec, je od fizičnih oseb nabavil zemljišča(travnik)-davek na promet nepremičnin. Sedaj je zemljiščem spremenil namembnost, postala so stavbna zemljišča. Zemljišča bodo sedaj prodali. Berem DDV poznavalec, kjer piše, da se mora tak subjekt vključiti v sistem DDV(opravlja ekonomsko dejavnost), stopnja DDV pa je 22%. Drugo kar sem našla še v poznavalcu pa je Davek na dobiček zaradi spremembe namembnosti zemljišča.  Ali mora podjetje napovedati to odmero davka, ali se potem obdavči preko davčnega obračuna DDPO. Prosim za pomoč in/ali sem še kaj zgeršila. Hvala

lp

Martin Krpan - 31.03.2018 - 11:38

Uh .... če je (bo) preprodaja zemljišč vaša temeljna dejavnost in gre za stavbna zemljišča, potem morate seveda (preden presežete limit 50.000 EUR obdavčljivih transakcij) vstopiti v sistem DDV.

 

Glede DDPO in sprememba namembnosti zemljišča - tukaj pa nimam "pojma" o čem govorite :) ...

Nata - 03.04.2018 - 09:47

Pozdravljeni,

 

brala sem na superdavkih( tema nepremičnine in davki), gre za davek na dobiček zaradi spremembe namembnosti zemljišč, uvedel ga je ZUJF, kjer je navedeno, da je davčni zavezanec fizična ali pravna oseba. Se prvič srečujem s tem davkom, tako da sem malo zmedena.

lpn